Rastlinska olja – krasni Novi Svet (1.del)

Misliš, da veš ali veš?

 • Rastlinska olja vsebujejo visok delež omega 3 maščob.
 • Rastlinska olja so bogata z naravnimi antioksidanti.
 • Rastlinska olja so naravni vir vitamina E.
 • Rastlinska olja so obstojna pri visokih temperaturah.
 • Rastlinska olja podpirajo zdrav življenjski slog.
 • Rastlinska olja so edina alternativa škodljivim nasičenim maščobam.
 • Rastlinska olja priporočajo strokovnjaki in zdravniki.
 • Rastlinska olja zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.

V očeh povprečnega uporabnika so neškodljiva. Še več! Zdrava so. Podpirajo naša prizadevanja k uravnovešenemu življenju. Blagodejno vplivajo na telo in okolico. Vsi si želimo dolgo in zdravo življenje.

Tržišče nam je sestavilo proizvod brezhibnega videza, vonja in okusa. Ne nosi bremena trpljenja in umiranja živali. Etiketa je čudovita. Samo še EKO-certifikat nalepimo in imamo brezmadežnega otroka.

Potrošniki radi kupujemo podobe. Pomembna je etiketa, ne vsebina. Iščemo recept mladosti.

Večno zdravje lahko kupiš. Odpreš splet in pobrskaš katera so trenutna aktualna. Mega super živilo potrebuje tudi mega super maščobo. “Zdravo” alternativo. Nekaj, kar ne maši žil.

Leta smo se pridno učili. Čas je, da si čestitamo. Šolanje je bilo uspešno.

Dobro staro rafinirano rastlinsko olje. “WD-40” starodavnih in sodobnih kuharskih receptov.

Pisalo se je konec devetnajstega stoletja. Rafinirana rastlinska olja so bila odpadni proizvod predelovalne industrije. Prvotno koriščena za potrebe mestne razsvetljave, milo, sveče, lubrikacija motorjev. V prehrani ljudi in živali jih nismo našli. Družba je bila mnenja, da so preveč škodljiva..

V začetku 20. stoletja je Procter & Gamble (danes multinacionalka) s procesom hidrogenacije pričel z masovno proizvodnjo rastlinskih olj.

Spretni marketing, radodarne donacije strokovnim(zdravniškim) ustanovam, zlata petdeseta z A.Keysom in naslednja desetletja so rastlinska olja prepredla vse pore našega življenja. Prepričali so nas. Produkt je zdrav in sodi v naš dom!

vir: www.supplementsos.com: graf porabe rastlinskih olj.

Resnica je daleč od brezhibne podobe. Kadar je nekaj prelepo, da bi bilo resnično, navadno tudi je. Rastlinska olja niso izjema. Čas je, da razkrijemo okostnjake v omari.

Pet razlogov, zakaj so rastlinska olja škodljiva zdravju

#1 Evolucijska neprilagojenost

Človeška vrsta se razvija že milijone let. Naše telo je biološko prilagojeno na hrano, ki smo jo jedli desettisočletja. Obseg in novosti na jedilniku so organizem ujele popolnoma nepripravljenega.

Predstavljajte si, da sedite v prvem razredu osnovne šole. Učitelj vas prvi šolski dan obvesti, da jutri pišete test. Obseg snovi je snov vseh devetih razredov osnovne šole. Gradiva ni. Navodila v testu pa bodo v kitajščini. Znajdi se.

Rafinirana rastlinska olja so se pojavila šele ob koncu 19. stoletja. Telo jih ne pozna. Nima orodij kako se spopasti s to uganko. Posledice za zdravje so pogubne.

Evolucijska neprilagojenost je glavni vzrok kroničnih bolezni današnjega časa.

#2 Porušeno razmerje omega 6:omega 3 maščobnih kislin

Esencialne(nujne) maščobne kisline so olja, ki jih naše telo ne more narediti. Za pokritje potreb jih moramo zaužiti s prehrano. Skozi presnovo v telesu nastanejo kemične spojine, ki so ključnega pomena za nemoteno delovanje telesa (živčni sistem, hormoni, imunski sistem,…)

Omega 6 maščobne kisline se v telesu pretvorijo v arahidonsko kislino, iz katere nastanejo spojine, ki vzpodbudijo vnetni odgovor organizma – prostaglandini in levkotrieni.

Omega 3 maščobne kisline se v telesu pretvorijo v t.i. EPA (eikozapentaenojsko kislino), DHA (dokozaheksaenojsko kislino) in ALA (alfa linolenska kislina). Z vidika protivnetnega delovanja imajo v telesu pomembno vlogo.

vir: www.supplementsos.com: razmerje med vnosom omega 6 in omega 3 maščobami

Vzdrževanje občutljivega razmerja obeh(omega 6:omega 3) maščob v telesu je izrednega pomena za zdravje.

Skozi človeško zgodovino je bilo njuno razmerje blizu 1:1. Sodobna prehrana(zahodna dieta) – bogata z rafiniranimi olji, procesirano hrano in temelječa na ogljikovih hidratih, je to občutljivo ravnovesje porušila. Današnje razmerje med omega 6:omega 3 se giblje nekje od 10:1 do 20:1.

Rastlinska olja so eden glavnih virov omega 6 maščob v tipični zahodni dieti.

Presežek vnetnih mediatorjev(kemičnih spojin), ki so posledica visokega vnosa omega 6 maščob in pomanjkanja omega 3 maščob, potisnejo telo v stanje kroničnega vnetja.

Pomembno je razumeti, da vsa kronična obolenja imajo skupen začetek – dolgotrajno vnetje v telesu..

#3 Nenasičena rastlinska olja so nestabilna

Zaradi narave zgradbe so rastlinska olja zelo nestabilna. Občutljiva so na svetlobo, zrak(kisik) in toploto. V teh okoliščinah pride do tvorbe trans-maščob in lipidne oksigenaze zdravju zelo škodljive snovi.

Povezava med trans maščobami in povečanim tveganjem za srčno-žilna, rakava obolenja in sladkorno bolezen tipa 2 je dobro poznana. Zanimiv je podatek, da za vsaka dva odstotka kalorij, ki jih človek pridobi iz trans maščob, podvoji tveganje za srčno-žilna obolenja!

Trans maščobe predstavljajo enega največjih posameznih dejavnikov tveganja za zdravje človeka.

Lipidna oksidaza je strupena snov, ki v organizmu poškoduje DNK, beljakovine in celično membrano. Njeno kopičenje v organizmu pospešuje proces staranja in nastanek kroničnih bolezni.

#4 Škodljivo segrevanje rastlinskih olj

Praktično vse restavracije prehrane ki jed cvrejo, pogrevajo ali pečejo, uporabljajo rastlinska olja. Razlog je ekonomične narave – v primerjavo z živalskimi, so rastlinska olja mnogo cenejša.

Vsako gretje in ponovno gretje olja eksponentno kopiči strupene snovi. Lipidno peroksidazo in trans-maščobe smo spoznali. Dodali bomo 4-hydroxy-trans-2-nonenal (HNE) in visoko koncentracijo prostih radikalov.

Pogosta uporaba rafiniranih rastlinskih olj v kuhi(npr. cvrtje in peka) je tesno povezana z: visokim krvnim tlakom, srčno-žilnimi boleznimi, poškodbami prebavil ter jeter, teratogenostjo (škodljiv vpliv na zarodek), plodnostimi težavavami in rakavimi obolenji.

#5 Škodljivi dodatki

Zaradi nestabilne narave se rastlinskim oljem redno dodaja antioksidante. Namen je zaščita olja pred oksidacijo. Poznamo naravne in sintetične. Ekonomika vzpodbuja uporabo sintetičnih antioksidantov. Navidez koristna skupina nosi lastno breme z resnimi posledicami.

Sintetični antioksidanti znani pod kraticami BHA, BHT, (oznaka: E320 in E321) and TBHQ (oznaka E319) imajo znano povezavo z rakavimi obolenji, motnjami delovanja imunskega sistema in negativnim učinkom na hormonski sistem.

V nasprotju s pozitivno javno podobo lahko z gotovostjo trdimo, da so rastlinska olja zdravju škodljiva. Počasi, a zanelsjivo sprejemamo to spoznanje.

Ko popolnoma prekinemo njihovo uporabo, telo potrebuje skoraj štiri leta, preden jih popolnoma odstrani iz organizma. Škoda ki ostane, je nepredvidljiva. Nabor bolezni, ki jih povzročajo, je dolg.

U.M.

VIRI:

 • https://www.chirskresser.com
 • https://westonprice.org
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25484350
 • https://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/content/profiles/butylatedhydroxyanisole.pdf
 • https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-1-4615-9561-8_15
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462476/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909