Nazaj k maslu?

Številnim prehranskim gurujem nas je do danes skoraj v celoti uspelo prepričati s teorijo- imenovano ”maščobna hipoteza”- ki pravi da je količina zaužitih nasičenih živalskih maščob in s tem holesterola, tesno povezana z nastankom srčno-žilnih obolenj pri ljudeh. 

Ljudje smo ustvarjeni tako, da slepo verjamemo temu, kar propagira večina ljudi. Temu pravimo tudi ”čredni nagon”. Ta nas ohranja v coni udobja, iskanju resnice se namreč večina ljudi raje izogne, kot pa se z njo sooči.

Po raziskavah sodeč, je od leta 1910 do 1970 delež tradicionalnih živalskih maščob na naših krožnikih  upadel iz 83% na 62%. Zanimiv je podatek, da je v istem obdobju konzumiranje rafiniranih sončničnih olj naraslo za kar 400%, ter uživanje sladkorja in procesirane hrane za 60%.

Eden izmed nekoč najbolj cenjenih živalskih maščob, ki je danes žal na slabem glasu je maslo.

V bistvu gre za vso maščobo mleka, ki je izolirana od mlečnih beljakovin in sladkorjev. Približno 80% je maščob, ostalih 20% pa je večinoma vode.

Večji delež predstavljajo nasičene maščobne kisline (70%), ostalo pa enkrat nenasičene (25%). Minimalno količino dajejo večkrat nenasičene maščobne kisline, teh je približno 2,3%.

 Ne gre pa spregledati tudi vrste pomembnih hranil, kot so:

 • Vitamin A:  se najlažje absorbira prav iz masla.  11% dnevnih potreb zagotovimo že z žlico masla na dan.
 • Vitamin D
 • Vitamin E, ki velja za močan antioksidant.

Brez vnosa maščobotopnih vitaminov, naše telo ni sposobno izkoristiti ostalih vodotopnih vitaminov, ne glede na to kako obilno jih uživamo. Prav tako sta vitamina A ter D bistvena za rast, zdrave kosti, pravilen razvoj možganov ter spolnih organov.

 • Vitamin B12:  imenovan tudi kobalamin, najdemo le v živilih živalskega izvora, kot so jajca, meso, mlečni izdelki in fermentirana hrana.
 • Wulzen faktor ali stigmasterol: 

Ta snov nas obvaruje pred kalcifikacijo sklepov oz. artritisom in je prisotna le v surovih maščobah živalskega izvora, pasterizacija ga namreč uniči.

 • Aktivator X ali vitamin K2: oblika vitamina K, ki je močan katalizator. Preživi pasterizacijo in pomaga telesu absorbirati zaužite minerale.
 • Arahidonska kislina:

Najdemo jo le v živalskih maščobah. Igra pomembno vlogo pri funkciji možganov in je glavna komponenta celičnih sten.

Predogled(se odpre v novem zavihku)

 • Omega-6 in omega-3: 

Njuno razmerje v maslu je ravno pravo ter nam posledično ne povzroča težav povezanih s prekomernim vnosom omega-6 maščobnih kislin, ki jih poznamo v modernem času.

 • Lecitin: 

Zagotavlja pravilno presnovo holesterola.

 • Holesterol:

Ena izmed njegovih glavnih vlog v mleku je, da zagotovi pravilno rast in razvoj otroka ali mladiča.

 • Glikosfingolipidi:

So maščobe, ki nas ščitijo pred gastrointestinalnimi infekcijami. To je razlog, zakaj imajo otroci, ki pijejo posneto mleko, 3-5 krat pogostejšo diarejo kot tisti, ki pijejo polnomastno.

 • Minerali: kot so mangan, cink, krom, jod( nas varuje pred nastankom golšavosti) in selen( močan antioksidant).

Vključevanje masla pri pripravi jedi bo zagotovilo pravilno absorpcijo mineralov in maščobotopnih vitaminov iz zelenjave, kruha, žit in mesa.

Kljub vsem naštetim prednostim, je njegova uporaba v začetku prejšnjega stoletja zaradi nenadne spremembe prehrambenih smernic, začela hitro padati.

V isti koš pa vseeno ne gre metati domačega surovega masla in masla s trgovskih polic. Takšno maslo je v vsakem primeru, tudi če je organsko ali prvovrstno, pasterizirano, kar pomeni, da je bilo izpostavljeno temperaturi nad 100°C, z namenom podaljšati obstojnost, ter zmanjšati število mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili bolezen.

 Kar naredi surovo maslo tako zelo izjemno, je prisotnost koristnih bakterij, encimov, vitaminov ter imunoglobulinov, ki so občutljivi na vročino in se posledično izničijo med samim postopkom pasterizacije.

Kateri pa je vaš najljubši način uporabe masla?                        

                           

E.B.    

VIRI:

 1. FALLON, S. (1999), Nourishing traditions. NewTrends Publishing, Inc.: Brandywine, MD 20613.
 2. https://www.healthline.com/nutrition/foods/butter?fbclid=IwAR3BSGdxgom-c-lyApqe6eq15Wzdq4JIgYJlrC7AuL-8-bHXTQyYNIXogfY#fat
 3. SLIKA: Megumi NacheUnsplash

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja