“Svetovna” dieta – kako prikriti interesi narekujejo naše jedilnike.

Raziskovalci prve “svetovne diete” so opozorili, da bomo morali v prihodnosti pojesti več fižola in leče ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi Zemljo in lastno zdravje.

A. P. J., RTVSLO spletni portal

Žalostno, da kljub vsem dokazom, še vedno blatimo meso. Dejstva naletijo na gluha ušesa. Ljudje slišimo in vidimo kar želimo. Stvari bi bile pol tako problematične, če tej človeški hibi ne bi podlegli tudi novinarji, mediji in večji del znanstvene stroke.

Nedavni članek na spletnem portalu RTVSLO, znova z vsemi topovi obstreljuje znanega krivca. Povzemajo nedavno poročilo vplive revije “EAT-The Lancet”, ki jasno sporoča, da nas čaka poguba. Razen, če se držimo priporočene diete, ki bo prinesla odrešitev in splošno blaginjo.

Prispevek je lep primer vsebine, ki deluje všečno in verodostojno. Imamo “ugledno” in vplivno znanstveno revijo, strokovnjake ter svarila pred pogubo. Bolezni, globalno segrevanje in moralni maček so ustaljeni prijemi, s katerimi želijo vplivati na odločitve potrošnika.

Lepa slika naslovnice dvigne strokovnost članka. Zelenjava in sadje še zmeraj veljata kot zlati standard zdravja in dolgoživosti.

Navedbe prikazujejo kot zadnja spoznanja znanosti. Težava je, da večina navedenih stvari ne drži. Potrošnika kljub temu želijo prepričati, da druge rešitve ni.

Dvoumna znanstvena osnova, korporativni interesi in veganstvo niso nikjer omenjeni. Vsak zase predstavljajo rdečo zastavo.

“Svetovna dieta” je ključ do uspeha in dolgoživosti.

Želite na kratko povzetek? Rdeče meso ubija, sadje in zelenjava odrešujeta. The Lancet gre še korak dlje. Poziva, da če želimo rešiti človeštvo, bo potrebno uživati več žitaric in stročnic.

V svojih priporočilih svetujejo, da dnevno uživamo do 14 odstotkov vseh kalorij v obliki nenasičenih rastlinskih olj in več kot 50 odstotkov v obliki stročnic ter žitaric. Epidemija debelosti, inzulinska rezistenca in kup drugih zdravstvenih težav, lahko neposredno povežemo s prekomerno uporabo teh hranil. Zdi se, da avtorjev to preveč ne skrbi.

Strici iz ozadja

The Lancet ne razkriva tesnih vezi s prehrambeno, farmacevtsko in kemično industrijo. Okoljevarstvo in manj mesa, sta samo slogana, s katerimi industrija kuje mastne dobičke. Kako lahko revija trdi, da so njihove objave objektive in brez konflikta interesov? Praktično vsaka večja korporacija, ki ima korist od prehrambene industrije, donira EAT-The Lancetu. Še otroku je jasno, da nekaj smrdi!

vir: www.tim-rees.com

Ustanovitelj in izvršni direktor “EAT-The Lanceta” Norvežan Gunhild Stordalen, je zaprisežen vegan. Morda bolj kot dejstvo, da je Skandinavec, je pomenljiv podatek, da je vegan. Zagrizen borec zoper globalno segrevanje, ki verjame, da je mesna industrija dežurni krivec vsega, kar gre lahko narobe. Lahko resnično verjamemo, da takšna oseba, nima pristranskih motivov?

Zdravi a podhranjeni?

Po navedbah avtorjev je dieta zdrava in polnovredna … razen, če ste otrok, najstnik, najstnica, nosečnica, podhranjeni ali vam primanjkuje določenih hranil. V tem primeru avtorji dieto odsvetujejo. Zakaj? Pojasnila so zelo skopa. Tudi, če niste v kateri izmed izvzetih skupin, boste potrebovali prehrambene dodatke, če boste želeli pokriti dnevne potrebe po hranilih. Zakaj?V kolikor imate še vedno dilemo ali je “planetarna dieta” primerna za vas upoštevajte, da boste z njo dnevno dobili:

  • 17 % vitamina A
  • 5 % vitamina D
  • 22 % natrija
  • 67 % kalija
  • 55 % kalcija
  • 88 % železa.

Ne glede na to kako nizke so te številke, dejansko stanje je še slabše, če upoštevamo, da je “bio-razpoložljivost” primerljivih hranil v rastlinski hrani nižja. Ker je meso edini vir vitamina B12, ni potrebno posebej poudariti, da bo tudi tega zmanjkalo.

Hrana, ki temelji na žitaricah in stročnicah predstavlja svojevrstno tveganje. Anti-nutritivi lahko ob neprimerni pripravi hrane povzročajo številne zdravstvene težave. Sindrom puščajočega črevesja, ki ga povezujejo z avtoimunimi obolenji in mnogimi vnetnimi stanju v telesu, predstavlja resno tveganje, o katerem nihče ne govori. Lektini v stročnicah in gluten v žitaricah lahko povzročajo hudo gmotno škodo. Na žalost avtorji tega ne razkrivajo. O razlogih lahko sami ugibate.

Zaključek

Neprimernost članka je v tem, da “proti-mesna” agenda ni nič drugega, kot velik posel. Zavita v celofan, se rastlinska prehrana potrošniku predstavi, kot edini izhod.

Torej, če ste pripravljeni stradati telo, živeti v pomanjkanju hranil, uživati kup prehrambenih dodatkov in na koncu tvegati presnove bolezni, potem je “planetarna dieta” prava izbira.

Namesto lepih slik in prikritih interesov, se raje poslužujte lokalno pridelane hrane. Spoštujte tradicijo naših prednikov. Predvsem pa, ne bojte mesa!

VIR:

https://www.nutritioncoalition.us/news/eatlancet-report-one-sided

https://www.zoeharcombe.com/2019/01/the-eat-lancet-diet-is-nutritionally-deficient/

http://tim-rees.com/definitely-not-in-it-for-the-good-of-the-planet/

SLIKA:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja