Kaj imajo skupnega evgenika, seks in vera? Pozabljena resnica najbolj priljubljenega zajtrka

Zgodbo o nastanku kosmičev beremo kot napeto kriminalko.

Dober začetek dneva se prične s skodelico kosmičev in mleka. Zdrav zajtrk je osnova dobrih življenjskih navad. Trg ponuja neskončne možnosti izbire okusov, barv in oblik.

John Harvey Kellogg (1852-1943) je bil zdravnik, zagreti vegetarijanec in strokovnjak za prehrano. Njegova globoko verska prepričanja so bila tesno prepletena z delom, ki ga je opravljal. Bil je eden vodilnih predstavnikov obsežnega križarskega pohodu proti masturbaciji. Samozadovoljevanje je videl kot hudo bolezen. Zatreti jo je bilo potrebno za vsako ceno. Bil je mnenja, da je vzroke potrebno iskati v neustrezni prehrani. Glavni krivec je bila “močna” (mesek in drugi kriminalci) hrana, ki vzbudi okuse, vznemiri telo in človeka prisili v skušnjavo. Napačen jedilnik je videl kot mati vseh vzrokov, da ljudje živijo življenje nad katerim bi se zgražal sam hudič. 

“Pleskavica je mrhovina in precej neustrezna za prehrano. Razen, če si jastreb, hijena ali kateri drug mrhovinar.”

John Harvey Kellogg

Jedilnik ni bilo edino kar ga moti. J.H. Kellogg je imel tudi zanimive ideje o tem, kako fizično preprečiti pregrešna dejanja. V želji zatreti spolno slo fantkom, je s srebrno žico prešil prepucij (kožico, ki pokriva spolni ud) in deklicam na klitoris spolovila kapljal kislino. Oboje seveda brez anestezije. Ne, ker je ni bilo na voljo, ampak zato, ker bo negativna izkušnja pozitivno vplivala na negativen odnos do spolnosti. Seks je namenjen izključno razmnoževanju, ne užitku. Mimogrede, z ženo sta spala v ločenih spalnicah – od začetka pa do konca. Zato, ker se pač spodobi.

Koruzni kosmiči “Kellogg’s corn flakes” in John Harvey Kellog.

Nazaj h kosmičem. Prepričan je bil, da bolne množice lahko pozdraviš samo z ustrezno dieto. Razvil je hrano, ki jo je poimenoval “biološka hrana”. Bila je brez okusa, vonja in hranilne vrednosti. Želel je, da z ustrezno hrano “od znotraj navzven” zatre vsakršno voljo do nespodobnega vedenja. Leta 1898 je trgu predstavil izdelek namenjen zdravljenju velikih množic – (koruzne) kosmiče. Končno hrana, ki bo zatrla poslednje poželenje človeka.

Tisti, ki še vedno niste nad njim navdušeni prosim upoštevajte tudi, da je bil zagret evgenik in zagovornik rasne segregacije. Priseljenci, črnci posebej, po njegovem mnenju ne smejo mešati genetike “avtohtonih belcev” države. V tem delu je našel številne sogovornike in podpornike, ki so se zbirali v njegovih zdravilnih centrih. Henry Ford in George Bernard Shaw sta bila dva od mnogih. 

Kellogg je ob vsej vnemi, ki jo pri drugih tako goreče zatira, sam pozabil – kdo je bil tukaj pred belci. Ampak to so že dlakocepske podrobnosti. V reševanju sveta pač hitro pozabimo na dejstva. 

Kosmiči v vsako kuhinjo!

Ljudje smo bitja navad in rutine. Zgodovine ne poznamo, kadar pa jo, jo raje ignoriramo. Vse kar šteje je, da so fajn posipani s sladkorjem. Kellogg tega sicer ni odobraval, ampak prva odločitev je bila prava – kosmiči. Drugo lahko rešimo sproti, pusto ali nič. Pa trdi morajo biti tak, da na njih zobe zlomiš.

Jutro je posebej občutljiv del dneva. Neradi imamo spremembo ustaljenega ritma. Enaka kava, mleko in kosmiči. Konzervativnost jutranjega obreda iz nas naredi dobre potrošnike. Idealen kupec je nekdo, ki je pogost uporabnik in svoje navade nerad spreminja.

Danes so kosmiči prisotni v večini gospodinjstev. Njihova priročnost in hitra priprava so uspešna rešitev za sodobnega človeka, ki je vajen vsega takoj. Predstava o polnovrednem obroku podzavestno vpliva na to, da ostajajo trdno zasidrani na jedilniku. Dobrega potrošnika vzgajamo od malih nog gor. Zato potrebujemo lepe embalaže, prijazne reklame in maksi dozo cukra v proizvodu. 

Enkrat kosmiči, vedno kosmiči.

In za konec?

Edini način, da se izognemo škodljivim učinkom kosmičev je, da jih v celoti odstranimo iz našega jedilnika. Tradicionalna kuhinja ponuja številne alternative, a dokler jih ne iščemo, tako dolgo jih tudi ne vidimo. 

Procesirana hrana je problem. Zdravstvene težave, ki jih povzroča, resno načenjajo temelje naše družbe. V vsega nekaj deseletjih smo uničili, kar je narava gradila in prebirala milijone let. Res je, niso vsega krivi kosmiči, so pa pomemben soigralec. 

Pustimo za trenutek zdravje ob strani in si priznajmo, da na kosmiče po tej zgodbi nikoli več ne bomo gledali enako. Kot na starša po tem, ko si ju videl naga in v čudnem položaju.

Morda pa naslednjič, ko ti ne bo do seksa, enostavno poskrbiš za zdravo dozo kosmičev? Vsaj lagati ne bo treba. Pa prosim brez sladkorja in drugih šminkastih dodatkov. Naj bodo minimalistični kot Apple nekoč.

Vprašanje za vas je torej, kaj bost jedli jutri za zajtrk? Morda kosmiče? Upam da Kelloggs’e.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja