Zgaga – zakaj ni kriva premočna kislina?

Te peče zgaga? 
Jéš tablete samo, da te ob naslednjem obroku spet vse peče?
Zakaj NI krivega premočna, ampak prešibka kislina? 
Kaj so vzroki in kaka je rešitev? 

Vem, naučen si, da je kriva močna kislina. Celo življenje že to poslušaš. Normalno je, da idejo pozvojiš. Vzameš tableto in težava izgine… …do naslednjegea obroka. 

Ampak – kaj če ima večina težave zato, ker ima premalo, ne preveč kisline? Šokantno? To je komaj začetek…

Kdor proba težavo reševati z dieto, ne jé paradižnika, kave, mesa, mleka, oreščkov, alkohola, mastnega itd. Živi od zemlje, zraka in vode. Zbudi se siten in gre spat še bolj siten. Življenju je odvzet temeljni užitek – kulinarika.

👉 Med sesalci ima človek enega najnižjih pHjev. Eliten klub, ki ga delimo z mrhovinarji in bobrom. Če je povprečen pH želodca psa 1.8, je naš 1.1. Ideja premočne kisline bi vsaj tukaj mogla splavati po vodi…pa ne. Zakaj? Industrija zdravil za refluks je milijardni posel, ki zagotovi doživljenjski abonma.

Čeprav so mišljene zgolj za kratkoročno premagovanje težav, jih mnogi zdravniki predpisujejo leta&leta. Dokler vaju smrt ne loči. 

Kaj pa podatek, da dolgotrajna uporaba inhibitorjev poveča srčno-žilne dogodke (fensi beseda za infarkt) za 30%? Ni važno…

Trg inhibitorjev protonskih črpalk – najbolj predpisana skupina za blaženje težav, je 2020 bil vreden 2.8 milijarde $. Ocenjeno je, da bo številka do 2026 zrastla na 3.6 milijarde $.

Denar usmerja raziskave in dokler imaš dobiček, ni potrebe po spremembi. Zdravila pomagajo, ampak ne odpravijo vzroka. Na dolgi rok stvari pogosto poslabšajo. Vodijo v začaran krog čedalje manjše proizvodvnje kisline, ki čedalje slabše opravlja nalogo.

ZAKAJ JE KISLINA POMEMBNA? 

Je obramba, ki uničuje mikrobe v hrani; aktivira encime (pepsin), potreben v procesu razgradnje beljakovin; denaturira proteine, da se lažje razgradijo; izboljša resorbcijo železa, cinka, B12 itd. Je domina, brez katere uspešna prebava ni možna.

ZAKAJ TAKO NIZEK PH? 

Kariero mesojedca smo začeli kot mrhovinarji. Pokvarjeno meso boš jedel samo enkrat…razen če kislina učinkovito pobije mikrobe in tako prepreči zastrupitev s hrano. Vidiš kam pes taco moli?

ZAKAJ ŠIBKA KISLINA POVZROČA TEŽAVE? 

Nepopolno razgrajena hrana je fast-food za mikrobe nižje v prebavni cevi. Fermentacija proizvaja večje količine plina, ki pritiskajo z vseh strani na želodec, ki posledično vsebino vrne v požiralnik. In to peče……dodaj pomanjkanje hranil(cink, železo, natrij, B-vitamini, folat…) – vsi NUJNI za tvorbo želodčnega soka; helikobakter; nacejanje s pijačo med obrok; premalo beljakovin v obroku…in imaš popolno čagico. …vse to, da na koncu reče:” Kriva je močna kislina.”

KAJ LAHKO SAM NAREDIŠ? 

…za začetek lahko probaš:
– 30 min prej in 60 min po obroku ne pij, 
– ustrezno hrani telo, da lahko naredi želodčni sok, 
– posveti se obroku (ne hodi, ne gledaj na telefon, ne beri…); dejansko pomembno! 
– Če še nisi, povečaj vnos beljakovin, 
– pred obrokom spij žlico kisa.

Te zanima več, potem preberi še to 👉 Kaj bi naj vsak vedel (in ne ve) o zgagi, refluksu in želodčni kislini

2 misli na “Zgaga – zakaj ni kriva premočna kislina?

 1. Dušan Vlahović pravi:

  Spoštovani g. Mikolić,
  Živali in ljudje nimajo vedno enakih in podobnih bolezni. S tem vas ne želim omejevati v vaših razmišljanjih, temveč samo opozoriti na neketere poglede, ki niso v skladu z najnovejšimi medicinskimi dognanji. Govorite o bolezni, ki jo imenujemo gastroezofagealni refluks, ki ima specifično etiologijo vezano tudi na življenski stil. Pogoj, da se simptom, ki ga opisujete kot zgaga, pojavi, je vdor želodčne kisline v požiralnik. To je neodvisno od pH želodčne kisline, ki se, mimogrede, giblje med 1,5 in 3,5. Tudi pri pH 3,5 bo kislina povzročila težave. Antacidi in inhibitorji protonske črpalke so začasne rešitve, katerih cilje je zmanjšanje izločanja želodčnega soka. V večini primerov ozdravitev dosežemo s spremembi življenskega sloga, kar predlagate tudi sam. Žal so pa nekatri vaši predlogi neučinkoviti ali celo kontraproduktivni.
  Zelo lepo bi bilo, če bi za svoje trditve postregli z resnimi referencami.
  S spoštovanjem
  Dušan Vlahović

  • Uroš Mikolič pravi:

   Pozdravljeni,

   Sodeč po slogu pisanja ste učena oseba (verjetno zdravnik), ki da veliko na članke. O objektivnosti raziskav zadnjih 50 let lahko veliko pišemo. Reference gotovo sami najdete. Na voljo so take, ki govorijo Vam v prid in take, ki govorijo meni v prid. Primerjava z živalmi je smiselna in na mestu. Večina naših težav je posledica evolucijske neprilagojenosti na sodobno okolje. Narava kaže smer, mi jo ignoriramo. Počasi, a gotovo propadamo. Žal informacij iz različnih vzrokov v ambulanti ne dobiš. Zdravnik, ki ima drugačno mnenje, sami veste, ne more delati v javnem zdravstvu. Sodobne smernice so pisane na kožo receptom, ne pacientom. Dejstvo.

   Doživljenjska terapija ni zdravilo, ampak del težave. Zmanjšanje izločanja soka je začasna rešitev, ki večkrat postane trajna rešitev brez izhodne strategije.

   Pišem za laično javnost. V kolikor želite več referenc, jih nekaj najdete na povezavi: https://cibus.blog/2021/05/21/kaj-bi-naj-vsak-vedel-in-ne-ve-o-zgagi-gerb-u-in-zelodcni-kislini/

   Spoštujem Vaše mnenje in kulturen dialog, vendar nisva enakega stališča.

   Vse dobro
   Uroš Mikolič (trdi Č)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja