Trije vzroki – zakaj preveč jéš in kako težavo uspešno rešiš

Kdor jih pozna, razume, zakaj ne moreš nehati.
Kdor jih pozna, lažje nadzoruje apetit.
Kdor jih pozna, lažje nadzorujeje kilograme.

Trije mehanizmi, da jéš:
• užitek (hedoničen učinek)
• kalorije
• hranila

HEDONIČEN UŽITEK

Si poskusil dunajski zrezek ali ramsteak? Verjetnost je, da prvega pojéš preveč, drugi pa ti jasno sporoči, ko je dovolj. Dosežena je sitost. Vzrok je hiperpalatibilnost. Usodna kombinacija ogljikovih hidratov in maščob na enem mestu.

Hiperpalatibilnost sproži v telesu signal prenažiranja. Zakaj? V naravi vse kar je okusno oz zelo okusno pomeni: – varno&kalorično&hranilno = preživetje. IN ker je takih okoliščin malo, nič ne zavržeš – vse pojéš.

Veliko kalorij in malo dela. Zastonj obroka se telo ne brani. Smoki, rogljiček, pizza, čokolada idr. Samo nekaj primerov. V naravi redko, je v trgovini pravilo. Pa primer v naravi? Materino mleko.

KALORIJE

V naravi kalorije redko pridejo same. Vezane na hranila poskrbijo, da je hrana smiselna celota. Današnja razgradnja hrane na osnovne sestavine, ki jih spet sestavimo in poimenujemo hrana, je nerešljiva uganka.

Po principu manjšega napora, izbere telo vedno optimalno rešitev. Ključen kriterij je – kje dobiš največ kalorij z najmanj dela? V naravi je pomanjkanje pravilo in izobilje izjema. Varčevanje pa ključni mehanizem preživetja.

HRANILA

Telo poleg kalorij potrebuje proteine, vitamine in minerale. Dokler ne pokrije dnevnih potreb, je lakota način, da telo išče naprej.

Živimo v času izobilja in hkratnega pomanjkanja. Nenasitno telo, ki ves čas išče naslednji obrok. Kopičimo energijo (maščobo) ob hkratnem pomanjkanju ključnih hranil, ki zagotovijo sitost. Začaran cikel prenažiranja, debelosti in kroničnih bolezni, ki smo ga sami ustvarili.

Rešitev?

– jéj manj in boljše

Polnovreden obrok, ki črta ultraprocesirano hrano in rafinirana rastlinska olja, pomaga telesu vzpostaviti prvotno stanje – sitost&zdravje.

– hrano kuhaj, ne kupuj

Bližnjic do zdravja ni. Obroke pripravi sam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja