Samozavest – skrivno orožje zdravja

Čas branja: 2 minuti

Zakaj je pomembna?
Zakaj pomanjkanje škodi?
Kaj lahko naredim?

Če te zanimajo odgovori na vprašanja, je branje zate.

Ni potrebno izpostaviti, da ima samozavest v družbi posebno mesto. Privlači nas kot magnet kovino. Več zaslužiš, večja trdoživost, več zadovoljstva in boljši atlet v postelji. Všeč ali ne. Samozavest je pomembna. Učinek je psihološki in fiziološki.

Samozavest dvigne serotonin, oksitocin in testosteron. Vsak zase so pomembni. Skupaj nepogrešljivi. Igrajo vlogo pri dobrem počutju, libidu in delujočem imunskem sistemu. Kako skrbimo za telo, telo skrbi za nas. Hormoni vključeni.

1.) Vloga serotonina: dobro počutje, kakovosten spanec, apetit & prebava, normalno strjevanje krvi, celjenje ran, sposobnost učenja, uživanje seksa, pozitivno počutje, uravnava telesne temperature in socialno vedenje.

2.) Vloga oksitocina: socialna navezanost – pari, materinski čut, ejakulacija & orgazem, poveča zaupljivost, sproščenost, čustvena inteligenca, krvni pritisk in protivnetno delovanje.

3.) Vloga testosterona: mišična rast, čvrste kosti, presnova maščobe, libido & uživanje seksa, plodnost, lepa koža, proizvodnja rdečih krvničk, kognitivne sposobnosti in pozitivno počutje.

Stres ubija

Nizka samozavest je kroničen stres. Več ga imaš, slabše in krajše bo tvoje življenje.

Koliko? 43% ⬆️ tveganje zgodnje smrti. Večja dovzetnost za kronične bolezni: infarkti, demenca, avto-imuna obolenja, rakaste bolezni, debelost idr. Impotenca, manj mišic in depresija so bonus.

Poleg slabšega zdravja, močno vpliva na kakovost življenja. Težave pri odločitvah, izogibanje novim izkušnjam, nižja kakovost zveze in socialna izloacija vodijo v izgubo priložnosti osebnega in kariernega razvoja, kar manjša srečo & zadovoljstvo. Ampak to že veš.

Od težav k rešitvam. Kaj lahko narediš?

4 načini – kako dvigniti samozavest

  • telesna drža
  • govor
  • družba
  • cilji

Telesna drža

Kako hodiš po svetu, šteje. Drža glave, ramen in korak. Vse vpliva – kako te družba vidi in telo zazna. Slaba drža je podzavesten signal, ki dviguje kortizol. Stres in samozavest nista prijatelja.

Ramena nazaj, brado gor in odločen korak. Pretvarjaj se. Hlini, če je treba, samo da zravnaš držo. Bodi puran, ki svetu kaže ponos. Na neki točki bo tudi telo verjelo.

Govor

Kako govoriš je pomembno. “Em”, “pač”, in funflanje so poguba.

Če želiš, da te ne jemljejo resno (vključno ti), ne pozabi gledati v tla in govoriti brez pavze, dokler nisi moder Preskakuj teme, govori brez repa in glave. Pravila slabih navad, ki garantirano uničijo samozavest in prvi vtis.

Pomni – besede, ki jih govoriš, so življenje ki ga živiš. Molk je zlato. Govori manj in odločno. Počasi in razločno. Kako boš rekel je enako pomembno kot kaj boš rekel. Je razlog, da ene poslušamo, druge pa ne.

Družba

Kot družba smo v pi***. To ne pomeni, da mora tak biti tudi prijateljski krog. Reži vse, kar je toksično. Življenje je prekratko, da porabiš dan in energijo s kolegi, ki to niso.

Če si po pijači s kolegi kup ?, ki se smili sebi, je čas za novo družbo? Preden prekineš vezi, preveri, da sam nisi problem.

Kakovost > količina. Vedno. Vsaj pri ljudeh.

Cilji

Podcenjuješ, kar je možno v enem letu in precenjuješ, kar lahko narediš v enem dnevu.

Pretiran ego se konča v razočaranju in ta v potolčeni samozavesti. Kompetence gradiš počasi. Več kot znaš, višja bo samozavest. Ni bližnjic. Bodi realen. Cilj prilagodiš življenju in obratno. Ne vztrajati na račun zdravja in sreče.

mali cilji > velika pričakovanja

*Bonus

O hrani sploh ne bom začel. (ampak moram)

Kako jéš, kaže na odnos do telesa. Posledično sebe. Kdor se ima rada, kaže to s hrano. Samozavest brez spoštovanja lastnega zdravja ni možna. Izbira jedilnika je prvi korak.

Procesi v telesu so dvosmeren promet. Primer? Slaba drža povzroči nizko samozavest, ki vpliva na nizko raven hormonov in visok stres, kar vpliva na še slabšo držo, kar vpliva na še nižjo samozavest in še nižjo raven hormonov. Kdor želi stanje obrniti, mora vedeti, da vse vpliva na vse. Ni ezoterika, ampak dejstvo.

Ustvaril si slabe življenjske navade in zdaj čutiš posledice. Nizka samozavest in slabo počutje sta rezultat, ne vzrok. Preden skočiš nag v bazen in ugotoviš, da ne znaš plavatipr iporočam – pojdi počasi in sistematično. Veliki koraki sicer dajo velike rezultate, a pogosto kratkoročne in prehodne.

Obstaja razlog, da želva premaga zajca.

Glede družbe ne morem pomagati. Prav tako ne morem namesto tebe govoriti, hoditi ali vzdrževati telesne drže. Lahko pa pomagam poiskati optimalen jedilnik in navade, da postaviš osnovo za vse drugo.

Ko boš pripravljen, sem tu, da ti pomagam.

Te zanima več? Potem še preberi: 7 znakov pomanjkanja testosterona

Viri

  • Bernhardt, P. C., Dabbs, J. M., Jr, Fielden, J. A., & Lutter, C. D. (1998). Testosterone changes during vicarious experiences of winning and losing among fans at sporting events. Physiology & behavior65(1), 59–62. https://doi.org/10.1016/s0031-9384(98)00147-4
  • Keane, L., & Loades, M. (2017). Low self‐esteem and internalizing disorders in young people–a systematic review. Child and Adolescent Mental Health22(1), 4-15.
  • Pyszczynski, T., Greenberg, J., Solomon, S., Arndt, J., & Schimel, J. (2004). Why do people need self-esteem? A theoretical and empirical review. Psychological bulletin130(3), 435.
  • Sylwester, R. (1997). The Neurobiology of Self-Esteem and Aggression. Educational Leadership54(5), 75-79.
  • Wolpert (2011, September 14). Self-esteem, oxytocin and your neurotransmitter balance. Retrieved April 4, 2023, from https://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110914101746.htm
Ta prispevek je bil objavljen v Blog in označen s .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja