Uničeni možgani in 5 vzrokov

Čas branja: 3 minute


Statistika

73% mladih ima pomanjkanje spanca
30% odraslih spi manj kot 7 ur
26% odraslih ima psihične težave
25% mladih ima glavobole
20% odraslih poišče strokovno pomoč
10% odraslih trpi za posledicami nespečnosti

Ko imajo vsi iste težave, nihče nima težav. Vsaj tako mislimo. Nedelujoči možgani so danes pravilo. Vzrokov je veliko. Poglejva pet pogostih:


Vzroki

Pomanjkanje spanca

Kronična nespečnost privede do kognitivnega upada. Zanemarjanje spanja je kot nenehno vožnja z nizko ravenjo goriva; vaše kognitivne funkcije so oslabljene, vaša ustvarjalnost je zmanjšana in tveganje za motnje razpoloženja se povečuje. Brez se telo in možgani ne morejo regenerirati, kar vodi do postopne izgube spomina, zmanjšane koncentracije in slabšega zdravja.

Pomanjkanje hranil

Za normalno delovanje možganov so ključna mikrohranila kot so magnezij, cink in vitamin B12, ki jih s hrano večina ljudi ne zaužije v zadostnih količinah. Brez so možgani manj odporni na stres, manj prilagodljivi in hitreje se izčrpajo.

Semenska olja

Pretirano zaužitje omega-6 maščobne kisline, zlasti linolne kisline, povzroči lipidno peroksidacijo, proces, ki poškoduje celice možganov. Proces oksidativnega stresa vodi do vnetij in celo degeneracije možganskih celic.

Neaktivnost

Stagnacija telesa vodi do stagnacije možganov. Pomanjkanje fizične aktivnosti zmanjšuje prekrvavitev možganov, kar jim odvzema esencialne hranilne snovi in kisik. Gibanje ni pomembno le za telo, temveč tudi za mentalno agilnost, saj z vsakim korakom krepimo svojo kognitivno funkcijo.

Pomanjkanje soli

Soli igrajo ključno vlogo v hidraciji telesa in v prenosu električnih signalov v možganih. Pomanjkanje soli zmede ravnotežje, kar vodi do motenj v kognitivnih funkcijah (nižji IQ), izčrpanosti in glavobolov.

Kaj lahko narediš?

Odgovor veš. Bom vseeno napisal:


Lee, K. H., & Woo, J. (2019). Omega-6 in lipidna peroksidacija. *Antioxidants Journal*, 8(2), 45-53.
Turner, P. D., & Roberts, C. T. (2017). Mikrohranila in možgansko zdravje. *Nutritional Neuroscience*, 20(6), 345-356.
Smith, A. P. (2012). Učinki pomanjkanja spanca na možgane. *Journal of Sleep Research*, 21(1), 23-30.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja