Kako inzulin vpliva na ščitnico in kakšna je pri tem vloga sladkorja?

Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja, ki se nahaja na sprednjem delu vratu in ima ključno vlogo pri uravnavanju presnove in mnogih drugih telesnih funkcij. Te funkcije opravlja s proizvodnjo hormonov, ki vplivajo na skoraj vsak organ v telesu. Vendar, za pravilno delovanje ščitnice potrebuje tudi ustrezno raven inzulina, hormona, ki ga proizvaja trebušna slinavka in je nujen za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Ta povezava je še posebej pomembna pri ljudeh z avtoimunskimi boleznimi ščitnice ali subkliničnim hipotiroidizmom.

“Pravilno uravnavanje inzulina ni pomembno samo za obvladovanje ravni sladkorja v krvi, temveč igra ključno vlogo tudi pri zagotavljanju optimalnega delovanja ščitnice in splošnega zdravja presnove.”

V prejšnjih objavah sem pisal o negativnih učinkih stresa, prekomernem nihanju sladkorja in osnovah Hashimota. Pogosto spregledano, vendar koristno vedeti, če imaš željo izboljšati delovanje tega kritičnega organa.

Ščitnica, hormoni in njihova funkcija

Ščitnica proizvaja dva glavna hormona: tiroksin (T4) in trijodtironin (T3). T4 je prohormon, kar pomeni, da je njegova aktivna oblika T3. Pretvorba T4 v T3 poteka v številnih tkivih, kot so jetra, ledvice in srce, s pomočjo encimov, imenovanih dejodinaze.

Najpomembnejša je dejodinaza tipa 2 (D2), ki je odgovorna za lokalno proizvodnjo aktivnega T3. T3 ima ključno vlogo pri regulaciji presnove, saj spodbuja razgradnjo maščob, povečuje bazalni (presnovni procesi potrebni za vzdrževanje osnovnih življenjskih funkcij) metabolizem in izboljšuje absorpcijo hranil iz prebavnega trakta.

Inzulin – ključen igralec?

Igra pomembno vlogo pri pretvorbi T4 v T3. Ko je občutljivost telesa na inzulin dobra, to spodbuja aktivnost D2, kar vodi v povečano proizvodnjo T3 in izboljšano delovanje ščitnice.

Nasprotno pa inzulinska rezistenca, stanje pri katerem telesne celice ne reagirajo ustrezno na hormon, povzroči zmanjšano pretvorbo T4 v T3, kar vodi do simptomov hipotiroidizma, kot so utrujenost, povečanje telesne mase in depresija. Globalno gledano je pojavnost kjerkoli od 15 do 46 % odrasle družbe.

In če je inzulinska rezistenca izraz, ki ga redkeje slišiš, gotovo poznaš “metabolni / presnovni sindrom“. Isto, samo pod drugim imenom in parametri. Matematika je enostavna, slabše kot so navade družbe, večji je odstotek presnovno nezdravih. Inzulinska rezistenca je samo češnja na vrhu smetane.

Prevalenca inzulinske rezistence, https://doi.org/10.1186/s12902-020-00558-9

Povezava med dietami, debelostjo in delovanjem ščitnice

Prehrana ima velik vpliv na delovanje ščitnice. Ketogena dieta, bogata z maščobami in zelo nizka v ogljikovih hidratih, lahko zmanjšajo delovanje organa pri dovzetnih posameznikih. Npr. Učinek je bil opazen v študijah, ki so preučevale otroke z epilepsijo, kjer je dieta sicer pomagala pri obvladovanju napadov, a hkrati zmanjšala raven prostega T3.

Hypothyroidism was diagnosed and L-thyroxine medication was initiated for eight, seven and five patients (20 patients in total, 16.7%)”

https://doi.org/10.1515/jpem-2016-0281

Prav tako prehrana z nizkim vnosom kalorij ali drastična izguba teže lahko vpliva na hormone. Običajno pa ne vodi do dolgotrajnih motenj v delovanju ščitnice, če je izguba teže postopna in kontrolirana. Zato pri hujšanju velja zlato pravilo – počasi daleč prideš.

Priporočila za podporo zdravja ščitnice

Za osebo s Hashimotom ali tiste z subkliničnim hipotiroidizmom je ključnega pomena, da ohranjajo uravnoteženo prehrano (bogato) z ogljikovimi hidrati, ki podpirajo občutljivost na inzulin. Takšna prehrana ne samo da podpira zdravo delovanje ščitnice, temveč tudi preprečuje (ironično) razvoj inzulinske rezistence.

Kaj pomeni “bogato.” Zdrava oseba rabi kjerkoli od 100 do 200 gramov dnevno, da se dobro počuti in telo deluje kot mora. Seveda stvari hitro spremeni presnovne težave, ki je prisotno pri večini (do 88% družbe). V tem primeru je za mnoge lažje graditi obrok, ki zmanjša prekomerna nihanja glukoze, kot v celoti črtati markohranilo. Dolgoročna vzdržnost je ključna. Prekomerno odrekanje pri mnogih doseže nasproten učinek.

V drugo smer velja enako. Če si fizično aktiven, zadosten vnos poskrbi, da presnova (ščitnica) optimalno deluje. Kdaj je dovolj? Poslušaj telo in uživaj polnovredno hrano. Signal “lakote” in “hrepenjenje”, sta dober kompas, kjer začneš pot spoznavanja lastnega telesa.

Nihče ni popoln, še najmanj tisti, ki se kot taki predstavljajo. Pričakuj strmo učno krivuljo. Učenje naj bo zabava, posku, izziv, ne pa dodaten vir težav in kroničnega stresa.

Ob obstoječih problemih, je poleg prehranskih prilagoditev priporočljivo tudi redno testiranje ščitničnih hormonov in občutljivosti na inzulin, še posebej če se pojavijo simptomi, kot so spremenjen apetit, nenadzorovana telesna teža ali splošna utrujenost.

Zaključek

Za optimalno delovanje ščitnice je nujno inzulin učinkovito uravnavati. Pomeni, da je vzdrževanje zdravega načina življenja, vključno s pravilno prehrano in redno telesno aktivnostjo, ključnega pomena.

Razumevanje povezav med prehrano, inzulinom in ščitnico pomaga pri preprečevanju in obvladovanju številnih zdravstvenih težav, zagotavljanju boljše kakovosti življenja in dolgoročnem zdravju ščitnice.

Pa uspešno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja