Randlov cikel: skrivnost presnovnega ravnovesja


Se kdaj sprašuješ, kako telo izbira med različnimi viri energije? Odgovor se skriva (med drugim) v fascinantnem procesu, imenovanem Randlov cikel. Ta neverjeten ples med glukozo (sladkorjem) in maščobnimi kislinami določa, kako tvoje celice proizvajajo energijo v različnih situacijah.

Da je zadeva vse prej kot enostavna, prikazuje slika. Kljub temu, bova poskusila razložiti del zapletene mape. 👇

Presnovni procesi v telesu.

Bitka za prevlado

Glukoza in maščobne kisline tekmujejo za vstop v celice. Ko je raven maščobnih kislin v krvi visoka, npr. med postom ali dieto z nizko vsebnostjo 🍞, jih celice prednostno uporabijo za proizvodnjo energije. Vendar pa prednost maščob hkrati zmanjša sposobnost celic, da bi za gorivo uporabljale glukozo.

Po drugi strani pa visoka raven glukoze v krvi, denimo po obroku, bogatem z ogljikovimi hidrati, spodbudi celice, da uporabijo sladkor za energijo, kar posledično zmanjša sposobnost izkoriščanja maščobnih kislin.

Ko Randlov cikel zataji

Motnje v delovanju procesa privedejo do razvoja inzulinske rezistence – zmanjšane odzivnosti celic na ključni presnovni hormon – in presnovne nefleksibilnosti, kar pomeni zmanjšano sposobnost telesa, da učinkovito preklaplja med uporabo glukoze in maščobnih kislin za proizvodnjo energije. 😞

Vpliv na telesno težo je pomemben dejavnik pri uravnavanju splošnega zdravja. Kadar ponudi prednost uporabi maščob namesto glukoze za energijo, lahko vodi do kopičenja maščobe in povečanja telesne teže. Po drugi strani pa učinkovito preklapljanje med gorivoma pomaga vzdrževati telesno težo in sestavo telesa.

 • Debelost prizadene >16 % odraslih 🌍
 • Inzulinska rezistenca, odvisno kje gledamo, prizadane 16 – 46% odraslih
 • Sladkorna bolezen tipa 2 je prisotna pri več kot 10 % odrasle populacije 🌍

Vendar pa uradne številke ne razkrivajo celotne slike. Strokovnjaki ocenjujejo, da je kar 88 % odraslih presnovno nezdravih! 😱 Pomeni, da imajo težave s krvnim sladkorjem, debelostjo, holesterolom, krvnim pritisikom in kupom drugih markerjev, ki namiguje, da je dejanska številka mnogo-mnogo višja.

Araújo et al., 2019, Metabolic Syndrome and Related Disorders, 17(1), p. 48.

Pot do presnovnega ravnovesja

Da podpreš optimalno delovanje svojega sexy cikla in spodbudiš učinkovito presnovo, je ključno upoštevati nekaj zlatih pravil:

 1. Izogibaj se prehrani, ki kombinira visok vnos ogljikovih hidratov in maščob (sploh semenska in ribja olja), saj prispeva k pridobivanju telesne mase za 10–15 % v primerjavi s prehrano z nizko vsebnostjo maščob.
 2. Osredotoči se na uživanje hrane z visokim deležem ogljikovih hidratov in nizkim deležem maščob (manj kot 20 % dnevnega vnosa kalorij), kar podpre izgubo odvečne maščobe brez pretiranega stresa za tvoje telo.
 3. Vključi kratkoverižne in srednjeverižne maščobne kisline (npr. kokosovo olje, kozje in kravje mleko), ki imajo podobne presnovne učinke kot sladkorji in niso podvržene dinamiki Randlovega cikla.
 4. Redno se izpostavljaj ☀️ svetlobi – že 30 minut na dan izboljša občutljivost na inzulin za 20 %. Če pogledava okrog sebe, hitro opaziš, da večina beži pred žarki kot vampir pred česnom. Bodi izjema in naredi drugače. Boljše.

Prisluhni telesu 🧘‍♂️

Randlov cikel razkriva čudovito zapleten in nemogoč za razumeti mehanizem uravnavanja energijske presnove in poudarja pomen uravnotežene prehrane ter življenjskih navad za ohranitev optimalnega zdravja.

Prisluhni modrosti telesa, najdi svoj naravni ritem. S potrpežljivostjo in zavestnim pristopom lahko postopoma izboljšaš in telesu vrneš izgubljeno energijo in boljše počutje.

…če rabiš pomoč, piši. Lahko pomagam.

Vse dobro!


 1. Hue, L., & Taegtmeyer, H. (2009). The Randle cycle revisited: a new head for an old hat. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 297(3), E578-E591. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00093.2009
 2. Roglic, G. (2016). WHO Global report on diabetes: A summary. International Journal of Noncommunicable Diseases, 1(1), 3. https://doi.org/10.4103/2468-8827.184853
 3. Saklayen, M. G. (2018). The global epidemic of the metabolic syndrome. Current hypertension reports, 20(2), 1-8. https://doi.org/10.1007/s11906-018-0812-z
 4. St-Onge, M. P., & Jones, P. J. (2002). Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity. The Journal of nutrition, 132(3), 329-332. https://doi.org/10.1093/jn/132.3.329
 5. Fleury, C., Neverova, M., Collins, S., Raimbault, S., Champigny, O., Levi-Meyrueis, C., … & Warden, C. H. (1997). Uncoupling protein-2: a novel gene linked to obesity and hyperinsulinemia. Nature genetics, 15(3), 269-272. https://doi.org/10.1038/ng0397-269

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja