Uroš Mikolič, DVM, prehranski terapevt

Včasih sem tudi prijazen.

Stran ni o meni, ampak je posvečena sami vsebini. Če se ti kdaj pa kdaj pretakata iz ene v drugo, je zato, ker sem človek in se v naprej oproščam. 

Nisem pristaš nobenega “-šizma” ali drugih oblik dogmatskih prepričanj. Stališča prilagodim podatkom, ne podatke stališčem. Vedeti vse je nemogoče, zato je dobrodošla tudi kritika. Spoštujem kulturen dialog in zaničujem monolog. Zavedam se, da so pogosto čustva prva in razum drugi, vendar se na napakah učimo, če to le želimo (in še rima se).

Formalna izobrazba je samo del zgodbe in kot taka večkrat precenjena, zato vzpodbujam vsakogar, da presoja vsebino, ne etiketo. Premajhen poudarek na neformalnem, torej tistem, kar nas dejansko zanima, je enako kot prebrati samo prvo poglavje debele knjige.

Učenje učenja, veselje do znanja in pravica do resnice so motivi, ki jih želim skupaj z vami odkrivati in razvijati. Znanost ni privilegij. Je naša pravica, ki jo posameznik goji in neguje. Odtujen žargon in zakomplicirani članki niso razlog, da bi pred njo bežali. Tudi hieroglife smo uspešno razvozlali.

Rojen v letu Velikega brata (1984) in pod imenom Uroš, sem danes oče, partner, učitelj, veterinar in bloger. Življenjske okoliščine so me(nas) vozile vse naokrog. Da živiš življenje, ga je potrebno sprejeti v vseh svojih odtenkih – z njim povezano negotovost in ugrizniti v kislo jabolko. Drugega recepta ne poznam.

Ne ponujam zadnje buržuazne diete, čudežnega napoja ali razglasiti novo prehambeno božanstvo, ampak samo razmišljanje.

V želji, da aktiviramo zaprašene oddelke kritičnega razmišljanja, želim poiskati sveže, izgubljeno in najdeno, predvsem pa tisto, ki je pregovorno izmuzljiva – resnico. Biti kritičen pomeni dvomiti, tudi v moje besede. Mnenje naj bo vaše in ne sosedovo.
“Vem dovolj, a vedno premalo.” Nikoli končan krog, ki zagotavlja življenjsko energijo mojim dnevnim izzivom. Znanje je privileg in mnogi ga ne izkoristijo. Samoumevnost naših navad, napake, prepričanja in zaupanje avtoriteti nas pripeljejo samo tako daleč. Poglejte okrog in vase. Če vse delamo, kot je potrebno, zakaj je potem vse narobe?

Hrana je eden od stebrov, ki gradijo naše zdravje. Druženje, spanec in gibanje so drugi trije.

Razlogov – zakaj pišem prav o zdravju in prehrani, je veliko in kogar zanimajo, jih z veseljem razložim na široko in povsem odkrito na štiri. Čisto na kratko? Vključuje otroke, zdravstvene težave in razočaranje nad zdravstvom. Vendar iz slabega v dobro, smo tudi mi preplavali ocean ter odkrili nova, še neprebrana poglavja.

Kdor je prišel do sem, je torej nekdo, ki išče, bere in razmišlja. Želja po drugačnem, predvsem “boljšem” je možna. Vsak mora sam odkriti kaj je tisto, kar potrebuje. Pot je pestra in polna grbin, vendar kaj drugega nam ostane? Kdor ne išče sam, mu drugi kažejo pot. In čigavo življenje živiš v tem primeru?

Napisano ni dovolj? Rabiš pomoč? Zato sem tu. Z znanjem in izkušnjami lahko pomagam poiskati odgovore in ponuditi učinkovite rešitve.