Želiš, da je tvoj otrok zdrav, nasmejan in pameten? To je pet hranil, ki jih rabi

Ampak prvo kratek uvod.

Otroška hrana je ključna za optimalen razvoj, dobre učne sposobnosti in preprečitev bolezni. Starš naj vsaj toliko pozornosti kot v vzgojo, vloži v pripravo hrane. Procesirana hrana je podpiranje lenobe. Stvari so lahko enostavne. Brez kompliciranja, že male spremembe v jedilniku dajo maksi učinek.

Pa prosim, ne jemati prijateljev & družine kot merilo. Ti so redko v pomoč. Če vsak ve kaj dela, potem ne bi imeli vsi po vrsti bolnih otrok.

Niso vse kriva družbena omrežja

Pomanjkanje gibanja, spanca, pristnih stikov in kakovostne hrane – štiriperesna deteljica, ki tvori celoto. Današnje generacije so krhke kot porcelan. Obnašamo se, kot da ni težav. Živimo življenje, hodimo k zdravniku, družba pa gre počasi po hribu navzdol.

Hrana je pomembna. Daje gradnike za vsako celico organizma. Sodobna dieta, ki jo vsiljujemo najmlajšim, temelji na mlečni formuli, frutekih in zelenjavi. Veliko škodo delamo otrokom in bodočim generacijam.

Prvi korak je, da vidiš težavo. Drugi pa, da začneš problem aktivno reševati. Otrok potrebuje hranila, da njegovo telo normalno raste. Tvoji otroci = tvoja odgovornost. Vse drugo je izgovor.

Pet hranil je posebej pomembnih, če želiš, da je otrok zdrav, nasmejan in pameten:

DHA, dokozaheksanojska kislina

Tip omega3 maščobne kisline, nujno potreben za normalen razvoj živčnega sistema.

Poskusi na živalih kažejo, da visoka koncentracija omega6 kisline – linojska kislina, lahko povzroči pomanjkanje tega vitalnega hranila. V telesu tekmujeta za enake encime. Presežek ene vodi v pomanjkanje druge.

V majhnih količinah je potrebna za normalen razvoj možganov, kot tudi mrežnice. Kdaj si nazadnje videl otroka z očali ali učnimi (vedenjskimi) težavami? Gotovo naključje.

Večina otrok je ne zaužije dovolj. Enako velja za nosečnice in doječe matere. Manjša nihanja v telesu ne pustijo posledic. Težava je, da sodobna dieta skromnosti ne pozna. Namesto priporočenega razmerja 2:1 (omega6/omega3), danes dosežemo do 50:1 (25x več) razmerje, ki stvari spremeni.

Podgane, ki dobijo 10% kalorij v obliki sončničnega olja (sodobna dieta), imajo 50% upad DHA-ja v prvi generaciji in 92% manj DHA-ja v drugi generaciji mladičev. Nisem strokovnjak, ampak to pomeni, da je vsaka naslednja generacija bolj neumna od prejšnje? Vzporednice s človekom ne bom vlekel, ker se sama ponuja.

Želiš pametnega otroka z dobrim vidom? To je prvi korak.

AK, arahidonska kislina

je omega6 maščobna kislina, ki skupaj z DHA skrbi za optimalen razvoj otroka. Koža, prebava, živčni sistem, psiha…povsod je zraven.

Podgane brez AK so neplodne, imajo celostni razvojni zaostanek, luskasto kožo in hitro umrejo.

Rdečica, suha, srbeča in razpokana koža? Težave, ki smo jim priča pri otrocih, so lahko posledica pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin (omega3/omega6). AK igra ključno vlogo.

Ne maži otroka s kremami, ker nič ne rešiš. Ustrezno ga nahrani.

Problema tudi ne bomo rešili tako, da malega vtopiš v ribjem olju. Stvari lahko celo poslabšaš. Večkrat nenasičene maščobne kisline tudi v telesu oksidirajo in naredijo škodo. Zaradi protistrjevalnega učinka lahko pričakuješ močnejše in pogostejše krvavite. Protivnetno delovanje pa poveča verjetnost, da bo otrok pogosteje zbolel. Velik vnos omega3 prav tako poruši ravnovesje med maščobnimi kislinamiin in povzroči pomanjkanje drugih npr. arahidonske kisline.

Boljši način je uravnovešena hrana. Sestava obroka je izziv, ki ga mnogi raje pustijo pri miru in pograbijo alternativo – Frutek & čokolino. Zakaj? To otrok vsaj jé. Logika, ki je enaka ponuditi alkohol pijancu, ki noče piti vode.

Neustrezna dieta, bogata z ogljikovimi hidrati in revna s kakovostnimi maščobami, ne pokrije dnevnih potreb.

OPOMBA: Upoštevajoč dobro in uravnovečeno dieto, je količina DHA, AK mala – 0,4% dnevnih kalorij. Ribje olje ni primerna rešitev. Tudi ni isto kot olje jeter polenovke – kot bi rekel da je olivno olje enako ekstra deviškemu. Pri ribjih oljih je enako. Eno je tovarniška, koncetrirana in procesirana različica, drugo pa hladno stiskana naravna oblika. Cena je dober indikator kakovosti. Če že, potem olje jeter polenovke. Tace proč od ribjega olja, ker je zdravju škodljivo!

Holin

Ključen za optimalen razvoj zarodka, matičnih celic in celostno zdravje novonastalih celice. Pomanjkanje vodi v okvare možganov in celostni razvojni zaostanek.

Holin telo uporabi za izdelavo nevrotransmiterja acetilholina. Kemična spojina, pomembna za krčenje mišic, ki otroka naredi močnega. Pomembno vlogo igra v mirovanju, saj deluje kot protiutež stresnemu odgovoru organizma. V možganih otroka pomaga vzdrževati pozornost, dviguje učno sposobnost in dober spomin. V spancu vzpodbuja REM fazo (tisto, ko migaš z zaprtimi očmi), ki podpira ustvarjalnost in duševno zdravje.

80% žensk in 95% nosečnic ne pokrije minimalnih potreb. Kaj to pomeni? Dobro vprašanje.

Vitamin A

z vitaminom D in K so trojček, ki otroku omogoči razvoj genetskega potenciala. Naj zraste velik in močan – dobesedno.

Otroka ščiti pred avtoimunimi boleznimi, netoleranco na hrano, diabetesom, astmo in alergijami. Poskrbi tudi, da iz fanta v času pubertete nastane moški. Leydigove celice v modih pod vplivom vitamina A izločajo testosteron. O pomanjkanju raven hormona močno pade. V kolikor ata želi močnega, mišičastega pubeca, ki ima sam zdrave otroke, mali potrebuje vitamin A.

Dobiti vitamin A iz zelenjave & sadja bo težko. Korenček, v nasprotju s splošnim prepričanjem, ne vsebuje vitamina A. Namesto tega ima beta karotene. Provitamin, ki je predstopnja in za telo nekoristna. Pretvorba v aktivno obliko je neučinkovita, v veliki meri odvisna od genetske loterije in prehrambenega stanja posameznika.

Vitamin D

Vsaj 60% otrok ima pomanjkanje vitamina D.

Izogibanje soncu, slaba dieta doječe matere in neustrezna prehrana otroka. Popolna kombinacija, ki mlade prikrajša še enega hranila. Dodaj maščobo-fobijo in prastrah pred holesterolom, da usodo na ziher zapečatiš.

DNK ima 2700 različnih mest, kamor se veže vitamin D in vpliva na izražanje genov. Genetika so osnovna navodila celici – kako & kaj naj dela.

Pomanjkanje poveča tveganje za praktično vsako bolezen, ki se je spomniš: astma, rak, diabetes, srčno-žilne boleznim avtoimune bolezni, kognitivne motnje idr.

Priporočilo 800 IU enot je prenizko. Če je otrok poleti nenamazan v kopalkah – kadarkoli med 11.00 in 16.00 uro, bo telo v 30 minutah naredilo 10.000-20.000 IU vitamina D.

Referenčna vrednost je pri nas za vse starostne skupine univerzalna. Komedija. Zakaj? Preberi še enkrat prejšnji odstavek.

V naši geografski legi je proizvodnja od oktobra do marca nezadostna. Zakaj? Sonce je prešibko. Poleti pa imaš drug problem. Za vsakim otrokom na plaži skače starš s SPF-60, da mu reši življenje.

Doječe matere morajo jemati 4000-6000 IU enot, če želijo, da ga v mleku zadostno izločijo. Smešno, če pomisliš, da tudi njim priporočamo 800 IU enot. In potem smo presenčeni, da morajo otroci jemati vitamin D kapljice, ker ga BAJE v mleku ni dovolj? Pediatru je bolj logično, da ga ni, kot pa da se vpraša – zakaj ga ni?

Nosečnice, ki imajo dovolj vitamina D, imajo bolj zdrave otroke….doooh. Večji obseg glave, boljši razvoj, boljšo sklenino, manj alergij in astme.

Vitamin K

V telesu je v dveh glavnih oblikah menakinon-4 (MK-4) in menakinon (MK-7).

Čeprav manj znan kot drugi, je ključen za mobilizacijo mineralov, preprečitev zobne gnilobe, podpira rast&razvoj&reprodukcijo in normalno delovanje ?. Ali na kratko? Vse.

Normalen razvoj obraznih kosti in s tem zobovja brez njega ni možen. Želiš otroka brez zobnega aparata in plomb? Prični z vit A/D in K! Zobna pasta tako ali tako ne pomaga.

Vitamin K je tudi ključen za normalno reprodukcijo. Naša plodnost ima zadnja desetletja prosti pad. Je hudo? Je. Število moških semenčec je v 60 letih padlo 50 %. Stroka pravi, da ni panike. Zakaj? Število je še vedno večje od nič.

Je panika?

Ni panike! Poskrbi, da otrok dobi tri stvari. Nobena ne vsebuje besedne zveze “več zelenjave.” Kaj rasnično rabi?

– rumenjak (tekoči ali mehko kuhan)
– maslo
– jetrca (ali olje jeter polenovke)

Ponavljaj vajo dokler ne rodi prvega otroka ali na obrazu dobi brk.

In še brezplačen bonus?
– sonce…brez sončne kreme prosim.

Pa uspešno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja