KNJIŽNICA: Move your DNA, Katy Bowman

“Pandemija telesne neaktivnosti je povezana z vrsto kroničnih bolezni in zgodnjo smrtjo.” The Lancet.

Avtorica knjige “Premakni svoj DNK” Katy Bowman razloži, da gibanje tako kot hrana ni stvar izbire, ampak nuja za zdravo življenje. Sodoben življenjski slog reže globoke brazde v telo, ki ni ustvarjeno, da dan presedi v pisarni in popoldan preleži na sedežni.

Ne samo, da se moramo več premikati, potrebno je tudi prebuditi naravne gibe in tako vzpodbuditi boljše delovanje organizma kot celote. Ideja posameznih organskih sistemov, ki jih obravnavamo kot samostojne enote (mišični, skeletni, srčno-žilni, živčni,…), ima svoje omejitve. Ni kosti brez mišic in ni mišic brez živčevja. Krog, ki se vrti in kjer na koncu ugotoviš, da si na začetku. Telo lahko gledamo samo kot celoto.

V kolikor imate težave s križem, zapestje (karpalni sindrom), bolečino v sklepih ali druge sodobne tegobe, je knjiga prava izbira. V najslabšem primeru ugotovite, da to ni za vas.

Mišljena bolj kot priročnik in ne kot enkratno branje, je knjiga dobrodošla osvežitev, ki s svežimi pogledi izzove ustaljeno razmišljanje. Vaje so enostavne in lahko razumljive ter jih je možno izvajati povsod, tudi v pisarni. Dodatna oprema ni potrebna. V uvodnem delu najdemo tudi znanstveno razlago “zakaj potrebujemo gibanje” in kup drugih zanimivosti, ki iz dobrega branja naredijo še boljšo izkušnjo.

Knjigahttps://www.goodreads.com/book/photo/21988559-move-your-dna-restore-your-health-through-natural-movement

Spletna stran: https://www.nutritiousmovement.com/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja