Digitalni detox: zmanjšaj odvisnost, izboljšaj počutje in koncentracijo

50% odraslih je odvisnih od družbenih omrežij.

Kako premagaš zasvojenost, izboljšaš koncentracijo in dvigneš kakovost življenja? 👇

Rad imam Twitter. Ampak je naporen. Komentarji, ustvarjanje vsebine, branje, idioti, zavestno nadozorvanje čustev, skakanje sem in tja, aktivno praznijo možgane. Na koncu izčrpan, nesposoben razmišljati, kot zombi preverjaš, komentiraš in v prazno klikaš. Znano?

Tako ne gre. Želim zmanjšati negativen učinek družbenih omrežij. In hkrati ohraniti vse, kar je pozitivno. Enostavno rabim. Poskusiš 100 stvari. Na koncu jih najdeš 6, katere uspešno upoštevam. Vedno. 

Katere? Poglejva:

1 Časovna omejitev

Očitno. Eden najboljših načinov zmanjšati odvisnost je, postaviti časovne omejitve.  Pomaga opustiti navado nenehnega preverjanja telefona in brskanja po virih.  Določi pravila kdaj ja in kdaj ne, ki delujejo zate.

👉 Moje #1 pravilo: prvi dve uri zjutraj, sobota/nedelja, ob vseh obrokih, sprehod, čas z družino&prijatelji, uporaba ni dovoljena.

2 Poišči alternativo

Namesto preživljanja prostega časa na Twitterju, poišči alternativo, v kateri uživaš.  Lahko je karkoli. Od branja do sprehoda ali novega hobija. 

Iskanje drugih virov užitka  pomaga zmanjšati odvisnost od instant-dopamina, ki ga nudi družbeno omrežje.

👉 Imam bralnik & tablico. Samo za branje. Aplikacije na tablici so izbrane. Čitanje in zapiski. Nič drugega. 👉 Pišem dnevnik. Old school. S kulico.
👉 Večino obrokov kuham. Zase in druzino. Tako zapolnim čas.
👉 Kadar na kavču,  berem & v zapiske pišem ideje čivkov.

3 Vadi čuječnost

Ni ezoterika. Zavedati se okolja. Namesto 256, imaš 1. misel. Če ti uspe.

Delaj eno stvar naenkrat. Postavni jasen časovni okvir. Odličen način zmanjšati stres in tesnobo. Spodbuja boljše ravnovesje dopaminskega sistema. 

Ceni preprosto. Možgani rabijo mir.

👉 izklopil sem vsa obvestila na telefonu. Preverim, ko želim, ne ko telefon obvesti.
👉 Hodim bos. V hiši in zunaj. Neodvisno od vremena.
👉 Uro pred spancem, samo še branje. Vedno e-knjiga.
👉 Sprehod v gozdu. Dnevno.
👉 Kaj pa meditacija? Dobra ideja, ampak ni zame.

4 Digitalni post

Včasih je najboljši način, da se popolnoma umakneš. 

👉 2 od 7 dni me ni. Nastavim čivke in v PON preverim za nazaj. Hitro opaziš, da je FOMO odveč. Večino lahko ignoriraš.
👉 100% odklop na dopustu. 14 dni.

Daljši kot je detoks močnejši je učinek. Zakaj? Resetira sistem nagrajevanja možganov in zmanjša odvisnost od instant-dopamina, ki ga Twitter ponudi.

5 Živo >> digitalno

Družbeni mediji povzročijo nudijo lažen občutek povezanosti. Resnica? Niso nadomestilo resničnih odnosov. Rabiš človeški stik. Preživi več časa z ljudmi v živo. Kakorkoli, s komerkoli. Dokler je prijetno, ni narobe. Izboljša razpoloženje in počutje.

6 BONUS Blokiraj

..neotesance, trole, troglotide, primitivce, patološke narcisoide in vse, ki živijo od negativne energije. Tvoj čas je končen.

Ne hrani drugega življenje na račun tvojega.

Zasvojenost s socialnimi mediji je resnična. Ima negativne učinke na duševno in fizično počutje. Vem. Dal skozi. Sem zdaj menih? Ne. Je aktivno delo. Imam pa več nadzora nad lastnim življenjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja