10 znakov šibke želodčne kisline

Kaj imajo skupnega: izguba apetita, krhki nohti, anemija, zgaga in napihnjenost? Pomanjkanje želodčne kisline.

Preberi in prepoznaj – kateri s znaki pomanjkanja? Ja vem, kriva je močna kislina. Ampak! Beri dalje. Tam, kjer te peče, ne ločiš močne od šibke kisline. Škoda je enaka.

Znake pomanjkanja redko prepoznamo, zato jim ne posvetimo pozornosti. Kateri so? Poglejmo

1.) Izguba apetita do mesa

Ne moreš prebaviti mesa in/ali izgubil okus zanj? Pogosto stranke s hipoklorhidrijo (šibka želodčna kislina) ne uživajo mesa ali proteinov, saj jih ne prebavijo! Z malo podpore, želodec ponovno pridobi sposobnost prebavljanja beljakovin.

2.) Krhki nohti & izguba las

Če se nohti krhki, se luščijo ali zlahka lomijo in povrh vsega izpadajo lasje, je znak pomanjkanja beljakovin, mineralov in/ali esencialnih maščobnih kislin. Eden vzrokov? Šibka kislina, ki negativno vpliva na resorpcijo hranil.

3.) Anemija

Anemija, ki se ne odziva na dodatke železa lahko ima vzrok v nedelujoči prebavi. Za absorpcijo in uravnavanje železa je potrebna zadostna količina HCL, ki železo pretvori v obliko, optimalno za resobrcijo. Enako velja za cink.

4.) Veganska (vegetarijanska) dieta

Vegetarijanci uživajo premalo beljakovin; vegani še manj. Telo zniža proizvodnjo HCL, kar negativno vpliva na celotno prebavo. Brez HCL žolč & pankreas ne izločata prebavnih sokov.

… HCL je potreben za “intrinzičen faktor”, bistven za absorpcijo vitamina B12. Če si vegetarijanec ali vegan z refluksom, nizkim B12 ali katero koli drugo težavo na seznamu, bodi pozoren.

5.) Spahovanje & napihnjenost

1 uro po obroku rigaš & si napihnjen. Ena pomembnih vlog želodčne kisline je, odpiranje zaklopke, ki povezuje želodec z dvanajstnikom (prvi del tankega črevesa). Dokler hrana ni prebavljena, ventil ne spusti hrane naprej.

Če signala ni, hrana začne fermentirati. Kar ustvari plin. Kje bo šel ven? Samo dve poti ima. Spredaj ali zadaj.

6.) Zgaga

Požiralnik ima pH 7, nevtralno. Želodec ima pH 1,5-3, kisel. Prvi nima zaščite, drugi ima. Želodec izloča sluz, ki varuje pred agresivno kislino. Če ne izločaš dovolj kisline, se zaklopka ne odpre in vsebina želodca fermentira.

Nakopičen plin povzroči spahovanje, kar odpre zaklopko, ki povezuje požiralnik & želodcem – in pošlje vsebino navgor. Občutljiva sluznica ni kos kislini. Draženje občutiš kot zgago.

7.) Slab zadah

Ti kljub umivanju zob smrdi iz ust? Če izključiš slabo ustno higieno, je zadah lahko posledica prebavnih težav. Neprebvaljena hrana sprošča določene pline. Razpadojča vsebina ne diši. Enostavno.

8.) Zjutraj nisi lačen

Pozno zvečer ješ večerjo in zjutraj nisi lačnen? Morda, ker večerja še vedno čaka, da konča prebavo. Šibka kislina upočasni prebavni proces, posebej presnovo beljakovin. Dokler delo ni končano, telo sporoča, da je sito.

9.) Zdravila proti refluksu

To ni znak, ampak indikator. Inhibitorji znižajo izločanje želodčne kisline do 66%. Ki med drugim ščiti pred mikrobi v hrani, pomaga pri prebavi in resorbciji hranil. Inhibitorji protonske črpalke niso namenjeni dolgoročni uporabi. Pazljivo.

10.) Neprebavljena hrana v blatu

Ko je hrana enkrat v tankem črevesu, (močna) HCL sporoči trebušni slinavki, da izloči prebavne encime za nadaljno razgradnjo. Če jih izloči premalo, razgradnja ne bo končana in v blatu najdeš neprebavljeno hrano.

Te zanima več? Potem še preberi 👉 Kaj bi naj vsak vedel (in ne ve) o zgagi, refluksu in želodčni kislini

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja