Intoleranca na hrano: 6 pomanjkljivosti testiranja, ki jih moraš poznati

Čas branja: 4 min


Diagnostika ni vedno rešitev

Pri delu s strankami opažam, da se vse več ljudi zateka k samoplačniški diagnostiki v upanju – odkriti vzrok zdravstvenih težav. Miselna zmota, ki jo drago plačujemo.

Več testov ne pomeni boljšega zdravja. Nasprotno. Ljudje kljub številnim diagnozam ostanejo na mrtvi točki. Kar večkrat vodi v še večjo porabo zdravil in še slabše zdravje.

Težavo rešujemo na napačnem koncu.

Čeprav je intoleranca resnična, je testiranje brez upoštevanja širše slike nesmiselno in ne obrodi želenih sadov.

Odgovore išči v spremembi navad in odnosu do lastnega telesa, ne diagnostiki.

Alergija na hrano

Alergija na hrano je imunski odziv na določene sestavine v hrani. Za njeno diagnosticiranje se pogosto uporablja testiranje na imunoglobulin E (IgE), ki je marker alergijskih reakcij.

Vendar povišana raven IgE ne pomeni nujno, da imaš alergijo na hrano. Pomembno je upoštevati celotno klinično sliko.

Kot nekdo, ki se ukvarja prehransko terapijo,  lahko povem, da je razumevanje teh odtenkov pomembno za pravilno obravnavo in preprečevanje težav.

Intoleranca, alergija in razlika

Intoleranco in alergijo na hrano pogosto mešamo. Vendar gre za dve različni težavi, ki vključujeta različne dele imunskega sistema.

Alergija na hrano je imunski odziv, ki ga sproži določena sestavina v hrani in vključuje (med drugim) protitelesa tipa IgE. Ta reakcija je lahko hitra in v nekaterih primerih življenjsko nevarna, saj povzroči anafilaktični šok.

Intoleranca na hrano, po drugi strani, ni povezana s protitelesi IgE in običajno ni življenjsko nevarna. Lahko vključuje ali pa ne, IgG protitelesa.

Simptomi intolerance so pogosto prebavne narave, kot so napenjanje, driska, bolečine v trebuhu, ekcemi, migrene, težave s ščitnico idr . Pojav znakov je veckrat postopen. Ampak! Simptom ni potrditev intolerance. In samo zato, ker imaš migreno, ne pomeni, da je težava gluten.

Medtem ko alergija na hrano zahteva popolno izključitev živila, je intoleranca pogosto odvisna od količine zaužite hrane in vključuje tudi druge dejavnike, kot so stres ali sočasne bolezni. Kontekst je bistven.

Zakaj je IgG test problematičen?

IgG test je vprašljiv iz več razlogov, ki jih je treba upoštevati preden se odločiš za to metodo diagnosticiranja.

1. Pomanjkanje znanstvene podpore

IgG testi so postali priljubljeni, vendar ne pomeni, da so znanstveno utemeljeni.

Kljub številnim trditvam učinkovitosti ni dokazov, ki bi potrdili, da visoka raven IgG protiteles proti določeni hrani nujno pomeni intoleranco na hrano.

Pomanjkanje znanstvene podpore vodi v napačne diagnoze, stres in nepotrebne spremembe v prehrani.

2. Normalna imunska reakcija

IgG protitelesa so del normalnega imunskega odziva na hrano, kar pomeni, da prisotnost ni nujno znak intolerance.

Nekatere študije celo kažejo, da lahko IgG protitelesa pomagajo preprečevati alergijske reakcije, kar dodatno zaplete interpretacijo rezultatov testa.

Zato je pomembno, da se ne zanašaš izključno na teste pri diagnosticiranju intolerance na hrano.

3. Nepopolna slika

IgG testi ne morejo ločiti med nedavno zaužitimi živili, in tistimi, ki dejansko povzročajo simptome intolerance.

Pomeni, da lahko test pokaže visoko raven IgG protiteles za hrano, ki je v resnici neškodljiva ali celo koristna. Nepopolna slika, ki vodi v napačne zaključke in nepotrebne spremembe jedilnika. Stvari dodatno zakompliciramo.

4. Napačni rezultati

IgG testi so nagnjeni k napačnim rezultatom, bodisi pozitivnim ali negativnim.

Pomeni, da lahko kažejo intoleranco na živila, ki je v resnici ni, ali pa ne pokažejo intolerance na živila, ki jo imate. Ta nezanesljivost vodi v napačne diagnoze.

Odvisno od izbrane metode, je po nekaterih ocenah delež lažno pozitivnih do 70%.

5. Nepotrebno izogibanje hrani

Odločitev na podlagi nezanesljivih rezultatov, ki vodi v izogibanje določenim živilom, poveča tveganje pomanjkanja hranil.

Če upoštevam videno, je težava tudi brez omejitev skrb vzbujajoče. Dodatne omejitve problem samo poglobijo.

6. Stroški

IgG testi so pogosto dragi in samoplačniški. Nadstandard v breme posameznika. In pomeni dodaten finančni zalogaj brez zagotovila koristi.

Visoki stroški pri mnogih vodijo v nepotreben stres, ki poslabša simptome intolerance na hrano. Namreč nekdo, ki ima težave, naredi vse, da jih reši. Pot je dolga in polna nepredvidenih izdatkov, ki črpajo finance in psihično moč.

Boljše alternative

Namesto IgG testa imaš boljše metode ugotavljanja intolerance na hrano:

  • Prehranski dnevnik: Zabeleži, kaj jéš in kako se počutiš po obroku.
  • Eliminacijska dieta: Izloči sumljiva živila iz prehrane in opazuj simptome.
  • Provokacijski test: uživaj sumljiva živila in opazuj reakcije.

Odvisno od izkušenj, je potrebna ustrezna (strokovna) podpora.

Zakaj? Prvič: pogosto znakov nismo sposobni prepoznati, ker jih trpimo tako dolgo, da so postali “normalni”. Drugič: nepotrebna in pretirana omejitev jedilnika, zaradi pomanjkanja informacij/znanja, naredi več škode kot koristi.

Zaključek

Ne zanašaj se na IgG test.

Sama številka pomeni nič. Energijo usmeri v preverjeno – izboljšanje jedilnika in navad. 

Dobra osnova gradi dobro zdravje. Preverjen recept, potrjen z uspešnimi zgodbami. Ne poznam osebe, ki je obžalovala boljše počutje in povrnjeno zdravje.

Si na začetku. Ne veš kje začeti? Kaj ja in kaj ne? Lahko pomagam. 👉 Piši

Prijeten preostanek dneva. Pa naj bo na začetku ali koncu.

Viri

Alpay K., Ertas M., Orhan E.K., Ustay D.K., Lieners C., Baykan B., Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia 2010; 30:829–837.

Atkinson W., Sheldon T.A., Shaath N., Whorwell P.J., Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut 2004; 53:1459–1464.

Beyer K., Teuber S.S., Food allergy diagnostics: scientific and unproven procedures. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2005; 5:261–266.

Food Allergy Research & Education. (n.d.). Blood tests. Food Allergy Research & Education.

Shreffler W.G., Baumert J., Beyer K., CSACI Position statement on the testing of food-specific IgG. Allergy Asthma Clin Immunol 2012; 8:12.

Stapel S.O., Asero R., Ballmer-Weber B.K., et al. Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Allergy 2008; 63:793–796.

Stokes, J., & Casale, T. B. (2022). The relationship between IgE and allergic disease. UpToDate. Pridobljeno 23. septembra 2023

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja