Mleko in zdravje: ovira ali ključen korak do želenega cilja?Če imaš kdaj dilemo, ali so mlečni izdelki zate koristni, v vprašanju nisi sami. Tema, pogosta na dnevnem redu pogovora s strankami, od katerih ima vsaka edinstvene cilje in prehranske potrebe.

Večkrat je tudi slišati o tveganju in grozečih mikrobih uživanja surovih mlečnih izdelkov. Nepotrebno strašenje zaradi katerega mnogi po nepotrebnem črtajo koristno živilo. Pomembno je, da razumeš kontekst. Če te zanima, potem še preberi: Ali je surovo mleko nevarno? Javnost pravi ja, dejstva pravijo ne. Kdo ima prav?

Poglejva ključne točke, ki pomagajo sprejeti odločitev, ali so zate primerna izbira.

? Kako prenašaš mleko in mlečne izdelke?

Zmožnost udobne prebave mlečnih izdelkov se razlikuje od osebe do osebe, odvisno od dejavnikov, kot so genetika, starost in zdravje prebavnega sistema.

Medtem ko nekateri dobro uspevajo z mlečnimi izdelki, drugi opazijo, da so brez njih bolje. Če nisi prepričan “kje stojiš”, priporočam vodenje dnevnika prehranjevanja ali izločevalno dieto, kjer živilo za nekaj časa daš na stran. Tako lažje določiš morebitne občutljivosti in usmeriš prehranske izbire.

Za tiste z intoleranco na laktozo so pogosto boljša izbira alternative, npr. kozje mleko, fermentirani izdelki (jogurt, kislo mleko ali kefir) in mlečni izdelki brez laktoze. Opažam pa tudi, da vključitev probiotikov ali dodatkov laktaze prav tako naredi opazno razliko.

?? Kakšni so zdravstveni cilji?

Vloga mlečnih izdelkov je različna glede na specifične (zdravstvene in npr. športne) cilje:

  • Izguba maščobe in vzdrževanje teže: Mnogi opazijo, da so mlečni izdelki koristni pri obvladovanju telesne teže. Živila, kot jogurt / kefir, so še posebej koristna zaradi visokokakovostnih beljakovin, ki spodbujajo sitost in izboljšajo metabolizem.
  • Prirast mišic: Mlečni izdelki so bogat vir beljakovin sirotke in kazeina, ki so znani po učinkovitosti v podpori rasti mišic. Če želiš povečati mišično maso ali izboljšati okrevanje po vadbi, je vključitev koristna. Zaradi visoke biološke razpoložljivosti in pozitivnega efekta, predstavljajo številko ena mnogih športnikov in ljubiteljev uteži.
  • Zdravje kosti: mlečni izdelki pomagajo ohranjati gostoto kosti. Vendar je pomembno opozoriti, da čeprav koristni, niso nepogrešljivi. Prehrana, bogata s kalcijem (temnolistnata zelenjava, sardelice,…), vitaminom D in beljakovinami, skupaj z vadbo z utežmi, je primerljivo učinkovita. In čeprav je mleko naš glavni vir kalcija (večina mlečnih izdelkov ima do 40% absorpcijo), je biološka razpoložljivost v križnicah (npr. brokoli do 60% absorpcija) boljša.

? Kakšne vrste mlečnih izdelkov jéš?

Kot pri vsaki skupini živil, vsi mlečni izdelki niso ustvarjeni enako. Koristi se lahko močno razlikujejo med surovim mlekom pašne krave, in sladkim proteinskim (mlečnim) napitkom z dodanim sladkorjem.

Pri izbiri vedno upoštevaj možnosti, skladne z zdravstvenimi cilji in prehranskimi preferencami.

Prilagojeni nasveti uporabe mlečnih izdelkov

Izkušnje vsake stranke z mlečnimi izdelki so edinstvene. Nekateri poročajo boljše počutje, več energije in manj lakote, ko vključijo živilo v jedilnik, medtem ko drugi ugotovijo, da predstavlja vir težav in so bolje, ko v celoti črtajo. Spet tretji so siva cona, nekje vmes. Določeni izdelki pašejo, drugi ne. Ni pravila.

S pomočjo dnevnika, spremljanja počutja, najlažje sam odkriješ, kaj najbolje deluje.

Podpora prehranskim izbiram

Kot prehranski terapevt je moj cilj podpora – te oborožiti s potrebnim znanjem, sprejeti informirane odločitve o prehrani in pozitivnih navadah.

Trdno stojim za prepričanjem: tvoje zdravje – tvoja odločitev. Vendar brez ustreznih informacij, včasih težko povežeš vzrok in posledice. Tukaj lahko pomagam. Skupaj razvijeva orodja, katera po lastni presoji koristiš.

Ne glede, ali se odločiš za vključitev mlečnih izdelkov ali ne, pomagam izbrati živila, ki prispevajo k boljšemu splošnemu počutju in več energije.

Čeprav so zdravstvene koristi mlečnih izdelkov očitne za mnoge, je bistveno upoštevati osebno toleranco, cilje in vrste mlečnih izdelkov, ki jih uživaš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja