Kako učinkovito shujšati?

90% ljudi, ki shujša, pridobi vse nazaj. Nevzdržna dieta da nevzdržne rezultate. 

Želiš trajno rešitev, potem upoštevaj naslednje:

⚠️ Tekoče kalorije
…predstavljajo 22% dnevno zaužitih kalorij. Tvoje telo ni kos izzivu. Črtaj. Pij vodo (tudi mineralno), črno kavo, nesladkane pijače (brez sladil!), suho vino (zmernost, pa ne Štajerska). Hitra pot, da pridobiš nazaj kilograme so nevidne kalorije.

⚠️ Proteini
50% odraslih ne pokrije minimalih potreb. Vsak obrok naj bo 30+ g beljakovin. Proteini so ključni, da napade lakote spraviš dolgotrajno pod nadzor. Proteini so ključ do dobre postave, manj telesne maščobe, boljšega libida in učinkovite presnove.

⚠️ Kakovost hrane 

Kadar iščeš hrano, poskrbi, da je v hiši hrana, ne ultraprocesirano 💩, ki ga evolucija do pred 100 let ni videla. Sestava hrana (struktura) je enako pomembna kot njena kakovst. 75% kalorij prebivalcev otoka Kitava so ogljikovi hidrati. Debelost? Je ni.

Procesirana hrana poveča obstojnost, ne hranilnost. Ima listo sestavin? Če polovice izrazov ne znaš prebrati, verjetno ni dobra za tvoje zdravje. 

👉Rešitev? Manj kot je sestavin, boljše je. Prava hrana nima sestavin: drobovje, meso, meso, jajca, zelenjava in sezonsko sadje.

⚠️ Črtaj rastlinska olja

Industrijska olja neposredno zavirajo delovanje ščitnice in povzročijo upočasnitev presnove. Pomeni, da ob isti količini kalorij, telo manj porabi. Razliko naložiš v maščobo. Če ukineš danes, je potrebnih 2-4 leta, da jih telo v celoti odstrani.

⚠️ Spanec

Težko je izpostaviti kako pomemben je, ne samo za zdravo telesno težo, ampak zdravje sploh. 7-8 ur je, kar večina potrebuje. Pomanjkanje spanca poruši hormonsko ravnovesje, ki privede do prenažiranja in motene presnove.

⚠️ Gibanje & uteži 

Večina, ki hujša na koncu izgubljeno pridobi. Vsakič, ko se to zgodi, si kanček bolj debel s kančkom manj mišične mase. Sarkopenija je resna težava. Pomanjkanje mišične mase pomeni, da ima telo manj možnosti pokuriti odvečno energijo.

Inzulin je ključno odvisen od mišične mase. Brez ustreznega signala, telo preusmeri presežek energije tja, kamor ne želiš – boke&trebuh. Ob enaki teži, mišice zavzamejo 18% manj prostora kot maščoba. Več kot jih imaš, lepša je estetika in lažje vzdrževanje teže.

Vsaka sprememba je šok za telo. Naglo hujšanje je redko uspešno. Porušeno ravnovesje, ki ga telo ne dovoli, se konča z več, ne manj kilogrami. Izziva se loti razumno, z znanjem in vzdržnostjo. Ekstrem pri večini ne deluje.

Te zanima več? Potem še preberi: Je maščoba najbolj podcenjeno tkivo, ki nosi ključ do tvojega zdravja?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja