Post 101: mali priročnik posta

Za mano je 36 urni post. 

Te zanima več? 
Prednosti & slabosti? 
Za koga je primeren & koga ne?  
Tukaj so odgovori, ki jih iščeš ??

Post po definiciji pomeni omejitev vnosa hrane za določen čas. Prvi zapiski o načrtnem postenju segajo v 5000 BC. Ampak post je starejši. 

Zgodovino človeka spremljajo kratka obdobja izobilja in daljša obdobja pomanjkanja, ko je telo bilo v neprostovoljnem primanjkljaju.

Pomanjkanje hrane je za telo stres. Ali ima pozitiven oz. negativen učinek, je odvisno od okoliščin. 

Za mnoge ima post hormetičen efekt. Pomeni, da plusi pretehtajo minuse. In učinek krepi telo. So pa izjeme. Okoliščine, ko post lahko povzroči več škode od koristi.

Za koga post ni primeren? 

Nosečnice, fizičen napor, kroničen stresbi, hormonske motnje, prehranske motnje idr., lahko post stanje poslabša.

Ali je post zame?

Če imaš težave s kroničnimi boleznimi kot so debelost, prebavne težave, ekceme, sladkorno, boleči sklepi, alergije, avto-imune težave, metabolni sindrom, visok pritisk… Si dober kandidat za dan brez hrane.

Katere so koristi posta? 

– zmanjša hrepenjenje po sladkem 
– poveča inzulinsko občutljivost 
– poveča razgradnjo maščob 
– zmanjša zamaščenost jeter 
– izboljša prehranske navade 
– izboljša koncentracijo 
– izboljša spanec 
– zmanjša vnetje 
– zniža kr pritisk 
– izboljša lipide

Kako se lotim posta? 

Načinov je več. Ni pravila. 

– intermitentno postenje, 16:8 (16h post) 
– polni post, 24-48 ur 

Sta logistično manj zahtevna. Ustrezna psihološka pripravljenost je pomembna. Izberi dan, ko si zaposlen. Dan naj ne bo preveč stresen in fizično naporen.

⚠️ 16:8

Najlažji način je izpustiti večerjo ali zamakniti zajtrk. Odločitev je odvisna od delovnika in načina življenja. Bolj kot si aktiven, več kot je stresa v dnevu, bolj je pomemben kakovosten zajtrk pred večerjo.

⚠️ 24h post

Določi si v naprej dan, ko boš izvedel post. Psihološka pripravljenost olajša izvedbo. Najlažji način je začeti zjutraj in do naslednjega jutra ne uživaš hrane. 24h post je primeren za dan, ko si manj aktiven, vendar zaposlen. Izberi termin, ko imaš manj stresa.

Nasveti: 

– lakota: pride in gre v intervalih. Kruljenje rešujemo z limonado (nesladkano) in gazirano mineralno vodo. Slednja dobro deluje, vendar mehanizem ni točno znan. 
– pitje: za kritje elektrolitskih potreb vzemi ob vsakem kozarcu ščepec soli.  Sol tudi zmanjša raven prekomernega stresa.
– uživaj magnezij

Ali je post čudežen? Ni. Je pa dobra dopolnitev za dosego boljšega zdravja. 

Vsaj tako pomembna kot post, sta jedilnik in prehranski dodatki. Jedilnik naj temelji na kakovostnih proteinih, maščobah in ogljikovih hidratih, ki jih ustrezno dopolniš s prehranskimi dodatki.

Ne vztrajaj v postu za vsako ceno. Če se ne počutiš dobro ali imaš občutek, da si preveč (“Snickers sindrom”) lačen, odnehaj. Stopi korak nazaj in naslednjič poskusi upoštevajoč izkušnje.

Te zanima več? Potem preberi: Kako učinkovito shujšati?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja