Histaminska intoleranca – tihi vzrok zdravstvenih težav


Pogosto slišimo o čarih rdečega vina, staranega sira, citrusov, kislega zelja in slanine kot del zdravega načina prehranjevanja. Sestavine. ki so stalnica v okusnih receptov in večkrat na seznamu mnogih diet, celo tradicionalna medicina jih priporoča kot del uravnotežene diete. A včasih tisto, kar velja za zdravo, ni nujno koristno vsem.

Histaminska intoleranca in histamin

Kar nekateri ne veste, je, da prav ta živila povzročajo vrsto neprijetnih simptomov pri dovzetnih posameznikih. Znaki, kot so migrene, koprivnica, tesnoba, zgaga in zamašen nos, so le nekateri.

Če se soočaš s takšnimi odzivi na živila, katera so po vseh kriterijih zdrava, je čas, da razmisliš o histaminu kot možnem vzroku.

Histamin je biološka spojina, ki ima ključno vlogo v številnih telesnih funkcijah. Deluje kot nevrotransmiter, sodeluje pri regulaciji želodčne kisline, pomaga pri lokalnih imunskih odzivih in je vpleten v vnetne procese. Iigra vlogo pri obrambnih mehanizmih telesa, saj pomaga organizmu, da se bori proti patogenom s spodbujanjem vnetnih odzivov, ki privabljajo levkocite na mesto okužbe ali poškodbe. Prav tako je ključen za pravilno delovanje prebavnega sistema, saj spodbuja izločanje želodčne kisline, ki je nujna za prebavo hrane. Igra vlogo v budnosti in regulaciji spanja, pa tudi v odzivih telesa na alergene.

Kljub temu, da presežek histamina privede do negativnih simptomov, je prisotnost v pravi količini ključna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Histaminska intoleranca je kot tajni agent sveta prehranskih intoleranc – težko odkriti, simptomi so raznovrstni, in pogosto pomešani z drugimi problemi. Večina strokovnjakov še vedno usvaja osnovno razumevanje pojma, kar pomeni, da simptome zdravijo brez naslovitve vzroka.

Čeprav sestavina normalne fiziologije telesa, v prevelikih količinah povzroča težave, katerih vzrok redko odkrijemo.

Kaj povzroča histaminsko Intoleranco?

Na kratko, težava nastane, ko telo ne more učinkovito razgraditi histamina – kemikalije, ki jo najdemo v številnih živilih. Glavna encima potrebna za razgradnjo pa histamin N-metiltransferaza (HMT) in diamin oksidaza (DAO).

Črevesje igra ključno vlogo pri nastanku težave in rešitvi problema, saj je pravilno delovanje prebavnega sistema nujno za učinkovito razgradnjo in odstranjevanje histamina iz telesa.

vir: https://histamineintolerance.org/

Encim diamin oksidaza (DAO), se nahaja / proizvaja v črevesni sluznici. Ko je prebavni sistem oslabljen ali poškodovan npr. zaradi vnetja, okužbe, slabega jedilnika, kroničnega stresa ali določenih zdravstvenih stanj, kot so celiakija oz. Crohnova bolezen, pride do zmanjšane proizvodnje in aktivnosti encima. Posledično se histamin, ki ga zaužijemo s hrano ali ki nastane v telesu, ne razgradi zadostno, kar vodi do kopičenja in absorpcije v krvni obtok.

Težave so tudi tesno povezane s SIBO (prekomeren razrast mikrobov v tankem črevesju) in disbiozo, kar nakazuje, da reševanje drugega rešuje tudi prvo. Nekateri, vključno z mano, menimo, da je glavni vzrok težav prekomerna rast določenih vrst bakterij, ki tvorijo histamin iz neprebavljene hrane, kar vodi do kopičenja histamina v črevesju in preplavi sposobnost razgradnje presežnega histamin. To povzroči povečano občutljivost na hrano, ki vsebuje histamin, in simptome, običajno povezane z alergijo.

Kako prepoznaš hsitaminsko intoleranco?

 • srbenje,
 • konjuktivitis,
 • stiskanje v prsih,
 • zamašen nos,
 • astma,
 • urtikarija,
 • padec krvnega tlaka,
 • tesnoba,
 • refluks,
 • utrujenost,
 • razdražljivost

Povezati različne točke intolerance je večkrat problematično. Histaminska intoleranca se razlikuje od drugih alergij ali občutljivosti na hrano v tem, da je odziv kumulativen in ne takojšen.

Zamisli si kot kozarec vode. Ko je poln (visoke količine histamina v prehrani), že kapljica dodatne vode povzroči prelivanje skodelice (simptomi se aktivirajo). Ko pa je prazen, rabiš več (histamina), da povzročiš odziv. Zato je vzrok in posledico večkra težko prepoznati.

Dodajanje DAO encima kot prehranskega dopolnila pripomore k razgradnji histamina v prebavnem traktu, s čimer se zmanjšujejo simptomi, povezani s histaminsko intoleranco. Če oseba po jemanju DAO encima opazi zmanjšanje ali izginotje simptomov, to služi kot indikator, da so simptomi verjetno posledica povišane ravni histamina v telesu.

Pozitiven odziv na nizko-histaminsko dieto, ki omejuje vnos histamina s hrano, prav tako služi kot potrditev histaminske intolerance. Če opazimo izboljšanje simptomov po upoštevanju takšne diete, to kaže na to, da je telo občutljivo na histamin in da prehrana z nizko vsebnostjo histamina zmanjšuje simptome intolerance.

Prehrana pri histaminski intoleranci

Če sumiš na histaminsko intoleranco, je ključnega pomena prepoznati in (vsaj začasno) črtati živila z visoko vsebnostjo histamina.

Seznam živil z visoko vsebnostjo histamina:

 • fermentirana živila,
 • jajca,
 • starani siri,
 • alkohol,
 • prekajeno meso in procesirano meso,
 • sadje : citrusi, jagodičevje, sušeno sadje, avokado
 • zelenjava: paradižnik, špinača
 • začimbe: cimet, klinčki, curry
 • kakav
 • kis in v kisu vložena zelenjava
 • kostna juha

Čeprav je seznam splošno znan, je odziv na živilo pogosto zelo individualen. Včasih imaš, spet drugič ne reakcijo. Imam stranke, ki imajo samo občasno reakcijo na živila z najvišjo vsebnostjo in spet take, ki jih boli glava po vsakem kozarcu kefirja. Sodeč izkušnje, stres težave močno poslabša.

Kako reševati problem v praksi?

Ni vse tako črno. Da se. S pravim pristopom in prilagoditvijo prehrane je mogoče simptome histaminske intolerance uspešno obvladati. Pomembno je, da poslušaš telo, prepoznaš sprožilce in ustrezno prilagodiš jedilnik.

Zraven omejitve vnos določenih živil, je potrebno delati na celostnem pristopu in zmanjšati hormetičen (ni isto kot homeostaza) pritisk na telo, da lahko uspešno regeneriraš načeto zdravje. Naslovitev prebave in spodbujanje procesov regeneracije črevesja, je bistveno. Disbioza, pomanjkanje želodčne kisline, slabo delujoče jetra, idr. so del širše zgodbe, katere del je tudi histaminska intoleranca.

Ne boj se eksperimentirati. Vsak je edinstven, in kar deluje pri enem, morda ne bo delovalo pri drugem. Nekateri zmorejo sami, spet drugi ne. Takrat je smiselno, da poiščeš strokovno podporo, ki nudi pomoč na poti.

Telo rabi čas. Ne pričakuj takojšnjih rezultatov. Prehod na dieto z nizko vsebnostjo histamina je proces, ki zahteva potrpežljivost in vztrajnost. Vendar, ko najdeš ravnotežje, boš pozitivno presenečen.

Uspešno!


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja