Sladkorna bolezen, krvni sladkor in neznane neznanke.

Po mnenju Joseph R. Krafta je sladkorna bolezen (diabetes tipa 2 – DT2) v prvi vrsti bolezen ožilja. Nastane kot posledica večletnih motenj telesnega ravnovesja (homeostaze). Hormon, ki ga vsi poznamo – inzulin, igra pri tem ključno vlogo.

Indoktrinirano prepričanje, da je sladkor ključno merilo za odkrivanje bolezni, je povsem zgrešeno. Tudi z normalno ravnjo glukoze v krvi, je človek lahko diabetik. Izražanje povišanega sladkorja pri diabetesu je primerljivo z odkritjem raka v zadnji stopnji, ko se je že davno razširil po celotnem telesu. 

Sladkorna bolezen je problem inzulina, ne sladkorja.

Joseph R. Kraft

Torej zakaj merimo sladkor? Zato, ker ga lahko. Je poceni, hitro in enostavno.

Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Naš način prehranjevanja (z ogljikovimi hidrati bogata dieta) in večje število obrokov razpršenih skozi celoten dan, telesu onemogočajo normalno delovanje. Zaradi trajno povišanega inzulina skozi leta (desetletja) nastane nepopravljiva škoda, predvsem na ožilju, kar se kaže kot milijon in en kliničen znak.

Zdi si se naravnost zlobno in ironično, da sladkorno bolezen povzroča prav sladkor (ogljikovi hidrati). Kdo bi si mislil? In ne to niso samo bonboni in čokoladice…

Namesto enostavnih sprememb naših življenjskih navad, smo sprejeli doživljenjsko terapijo z inzulinom, kot edino možnost. Vendar s tem težav ne rešimo in jih na dolgi roko samo poslabšamo.

Viri:

  • DiNicolantonio JJ, Bhutani J, OKeefe JH, et alPostprandial insulin assay as the earliest biomarker for diagnosing pre-diabetes, type 2 diabetes and increased cardiovascular riskOpen Heart 2017
  • Kraft JR, Wehrmacher WH. Diabetes–a silent disorder. Comprehensive Therapy. 2009 Fall-Winter;35(3-4):155-159.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja