So beljakovine pozabljeno superživilo?

Zakaj so beljakovine ključ do tvojega zdravja?
Zakaj je kakovost beljakovin pomembna?
Zakaj je mišična masa več kot estetika?
Jih pojéš dovolj?

Družba pojé preveč ogljikovih hidratov&maščob in premalo beljakovin (B). >60% vseh kalorij je ultraprocesirana hrana. UPH je bogat vir rafiniranih ogljikovih hidratov in omega6 restlinskih olj. Kaj manjka? (B). Večno lačni, stalno iščemo naslednji obrok.

50% odraslih ne pokrije osnovnih potreb po (B). Upoštevajoč že tako nizko priporočilo – 0.8g/kg, je številka višja. (B) so osnova mišične mase, zdravega imunskega sistema in učinkovito delujoče presnove. Signal sitosti? (B)! Vsak obrok naj vsebuje >20-30g beljakovin.

Idealno VSAK obrok tvori 20-30% beljakovin. Razen, če želiš izgubiti mišično maso in povečati prebavne težave. Živalski proteini so SUPERIORNI. Dober vir: meso, jajca, mlečni izdelki in morski sadeži. Šele potem pridejo na vrsto stročnice & leča (namočene/kaljene) idr.

Telo brez beljakovin ne more normalno prebaviti hrane. Je osnoven signal za izločanje kisline, ki je signal za izločanje prebavnih sokov v črevesju. Ni prebavnih sokov, ni encimov, ni prebave. Neprebavljene (B) so pomemben vir avto-imunih težav & alergij.

Dolgoživost je tesno povezana s količino (B), ki jih zaužiješ. Vsako telo potrebuje osnovne gradnike. Aminokisline so naši. Skrbijo da telo raste, se obnavlja in učinkovito izvaja naloge. Hormoni, imunski sistem, mišice, živčevje, prebava. Brez proteinov nič ne deluje…

…(B) so vir aminoksilin. Bližje kot je njihova sestva naši, bolj optimalno jih telo izkoristi in večji je učinek. Zato so živalske beljakovine boljši vir, kot rastlinske. ? Primerljivo moraš ratlinskih beljakovin zaužiti 2x toliko kot živalskih, da si ne istem.

Sarkopenija – izguba mišične mase, je neizogibna. V kolikor nismo aktivni in gibanje dopolnimo z ustreznim jedilnikom, boš do penzije izgubil >50% moči. Izgubljene mišice nadomesti maščoba. Isto težak, vendar šibkejši. Mišice so dober napovednik zdravja. Več je bolje!

Pa prosim, ne ga srati s sojinimi polpeti kot “stebrom” zdrave hrane. Jéj kar smo jedli nekoč. Uradno so vsi dobri viri danes “zdravju škodljivi”. Meso, mleko in jajca. Odloči sam. Zaupaš stroki™️ ali milijonu let človeške evolucije?

Bo ??? ali ????

Te zanima več? Potem še preberi: “Rdeče meso: superživilo ali superškodljivo?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja